Goedkoper vliegen: voordelige vliegtickets

Vliegen vanaf een andere luchthaven dan Schiphol lijkt voordeliger. Maar let op: soms pakt het duurder uit!

Langzaam maar zeker wordt het een hype: vliegen vanaf een andere luchthaven dan Schiphol. Véél goedkoper. En makkelijker parkeren. Althans, volgens de enthousiastelingen. En dat zijn er steeds meer. Vorig jaar vertrokken er ruim twee miljoen mensen vanaf Eindhoven: een stijging van 25 procent. Vanaf Düsseldorf bezetten Nederlanders meer dan een miljoen stoeltjes per jaar.

De hoogste tijd om de proef op de som te nemen. We selecteerden tien populaire vluchten binnen en buiten Europa en speurden op internet naar de gunstigste tarieven vanaf Schiphol, Eindhoven en Düsseldorf. Nu is er een luchthaven Düsseldorf International en een Düsseldorf Niederrhein, ook wel Weeze genoemd. We hebben beide onderzocht.

Bij tien bestemmingen komt Düsseldorf zes keer als voordeligste uit de bus, Schiphol en Eindhoven beide twee keer. Bij Eindhoven valt op dat het aantal mogelijkheden nog beperkt is. Zo blijken Verona en Marrakech vanaf Eindhoven (nog) niet mogelijk. Anders was Eindhoven wellicht beter uit de bus gekomen. De prijsverschillen kunnen behoorlijk oplopen. Zo is een vlucht naar Malaga vanuit Duitsland bijna €100 goedkoper dan vanaf Amsterdam. Naar New York en Sydney loopt het verschil nog verder op. Dat betekent niet dat reizen vanaf Düsseldorf altijd goedkoper is. Naar Marrakech is er een voordeliger verbinding vanaf Amsterdam. Ook een directe vlucht naar Barcelona kost vanaf Schiphol minder dan vanaf Düsseldorf.

Wie op zoek is naar een goedkoop vliegticket kan een reisbureau binnen lopen, maar dat is met dank aan internet niet meer nodig. Websites zoals vliegwinkel.nl, cheaptickets.nl en vliegtickets.nl zetten na een paar kliks de aanbiedingen op een rij. De websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf hebben soms eigen aanbiedingen.
 

 

 

 

 

 

Let op de vinkjes

Bij het boeken is het overigens goed opletten. Cheaptickets.nl zet bijvoorbeeld standaard de ticketverzekering voor €6 aan. Dat is een niet-verplichte polis die een dekking biedt als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Andere partijen halen vergelijkbare trucjes uit en vinken bijvoorbeeld de reis- en annuleringsverzekering standaard aan. Als je niet oplet, boek je dat er allemaal zomaar bij, bijvoorbeeld bij Ryanair en cheaptickets.nl.

Vliegtickets.nl biedt een laagsteprijsgarantie. Vindt u op de dag van reserveren elders een lagere prijs, dan betaalt vliegtickets.nl het prijsverschil en €25 bonus. Bij onze top-10 lukt het twee keer om elders een goedkopere vlucht te vinden. Met Ryanair van Düsseldorf Niederrhein naar Londen en Malaga biedt Ryanair op de eigen site tientjes goedkoper. Met die laagsteprijsgarantie zouden we voor nog geen €27 een retourtje Londen kunnen boeken.
 

Hoe ver van de stad?

Er zijn nog meer addertjes onder het gras. De belangrijkste is de bestemming. De prijsvechters vliegen vaak op minder goed gelegen luchthavens die wel de naam van de stad dragen. Van Londen Stansted naar het centrum kost tijd en geld: drie kwartier met de trein en £25,50 (ca €31). Vanaf Londen Heathrow staat u binnen een kwartier in het centrum. Barcelona is nog erger: de prijsvechters vliegen naar Girona en dan is het nog een treinrit van een uur en twintig minuten naar de stad. Vanaf het ‘echte’ Barcelona staat u in twintig minuten op het Plaza Catalunya. Ook hier is het advies: opletten!
 

 

Wie lang op vakantie gaat en tegen een scherp tarief boekt, loopt het risico meer geld kwijt te zijn aan het parkeren van de auto dan aan het vliegen. Het normale parkeertarief voor Schiphol Park & Travel is €52,50 voor de eerste drie dagen. Iedere volgende dag kost €6,50. Zeven dagen parkeren kost normaal gesproken €78,50. Het kan goedkoper door gebruik te maken van SmartParking of reserveringen. Maar dan nog: met een beetje geluk vlieg je voor dat geld ook heen en weer naar Londen.

Bij Luchthaven Eindhoven kost parkeren op P3 de eerste drie dagen €54, daarna €5 per dag: €74 voor een week. Verder weg parkeren is voordeliger: €50 per week.Het goedkoopst parkeert u bij Düsseldorf Niederrhein: €70 per week op P1 (dichtbij). Verder weg is ook hier goedkoper: €39.

 

 

 

 

 

 

Conclusie

Vanaf een andere luchthaven vertrekken, kan tientallen euro’s voordeel opleveren. Maar er is geen garantie. Schiphol is soms goedkoper en biedt een aantrekkelijke infrastructuur. De andere luchthavens hebben in elk geval gezorgd voor scherpere concurrentie. KLM biedt niet voor niets al enige tijd voordelige stedentrips. Staar u dus niet blind op één luchthaven of maatschappij: vergelijk en let goed op wat u boekt.
 

(klik op deze afbeelding voor een grotere weergave!)

 

 

 

Lees ook:

Bron(nen):
  • Plus Magazine