Reizen via het vliegtuig vaak duurder dan u denkt

Bij het boeken van uw vliegticket op internet ziet u dat er bij elke stap steeds meer kosten bij komen. Niet alleen moet u extra betalen voor uw koffer, ook komen er nog boekingskosten bij en tot slot moet u ook nog betalen voor het afrekenen met een creditcard. Het lijkt allemaal wel lekker goedkoop maar er komt steeds meer bij. Mag dat allemaal wel?

Er zijn Europese regels voor het vermelden van prijzen van vliegtickets. Deze regels gelden voor alle aanbieders van vluchten die vertrekken vanaf een EU luchthaven.
Zo moeten alle onvermijdelijke en van te voren bekende kosten zichtbaar in de ticketprijs worden vermeld. Dat moet gebeuren aan het begin van het boeken, dus als u een beschikbare vlucht hebt uitgezocht en wilt gaan boeken.

U moet dus kunnen zien wat een ticket totaal kost en waaruit de ticketprijs bestaat. Dat wil zeggen de vluchtkosten met de luchthavenbelasting en andere onvermijdelijke toeslagen zoals brandstofheffing. Kosten die niet per ticket gelden, maar per boeking moeten naast of direct onder de ticketprijs duidelijk staan vermeld.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld:

  • Betalen voor uw koffer? Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u inderdaad goedkoper vliegen met alleen handbagage. Het is dan aan u te kiezen om toch een koffer mee te nemen en dan meer te betalen. Dat moet wel duidelijk voor de boeking worden aangegeven.
  • Boekingskosten? Die zijn onvermijdelijk, maar gelden soms niet per ticket maar per boeking. Er moet dan bij – dus direct naast of onder - de prijs van een ticket staan dat die exclusief boekingskosten is maar dan ook hoe hoog de boekingskosten zijn.
  • Extra kosten voor betalen met de creditcard? Is dat de enige manier van betalen? Gelden die extra kosten per boeking? Dan moet dan net als de boekingskosten bij de prijs van het vliegticket worden aangegeven. Kunt u ook zonder extra kosten betalen, bijvoorbeeld met Ideal? Dan zijn die extra kosten zelf te kiezen en hoeven ze niet bij de ticketprijs te worden vermeld.

Klachten over aangeboden prijzen van vliegtickets? Meld ze bij ConsuWijzer. Kijk voor meer informatie op www.consuwijzer.nl

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl