Hoe houden we een eiland in de familie?

Bij veel neven en nichten verwatert het contact in de loop der jaren

Man is aan het zwemmen bij de kust van een eiland
Getty Images

Uit de nalatenschap van onze ouders hebben wij kinderen een picknick-eiland aan een plas gekregen. Gezien het groeiend aantal nazaten ben ik op zoek naar een juridische rechtsvorm waarin wij voor de toekomst onze kinderen en kleinkinderen blijvend kunnen laten genieten van wat onze ouders hebben nagelaten. Hoe kunnen we dat organiseren?

Jasper Nobel, notaris bij Van Grafhorst, Utrecht:

Ik twijfel of uw wens goed te realiseren is en of alle kinderen dit eiland bij wijze van spreken ‘nog honderd jaar’ in de familie willen houden. Ik begrijp dat het eiland nu privé-eigendom is van de tweede generatie. Uw ouders zijn de eerste generatie. Als een van de kinderen overlijdt, dan behoort het aandeel in het eiland tot diens nalatenschap. Zo wordt de groep eigenaren steeds groter en is er geen garantie dat het eiland in de familie blijft, omdat de erfgenamen niet altijd familieleden zijn. U kunt ook afspreken dat het aandeel van een eigenaar in bepaalde situaties aan bepaalde familieleden moet worden aangeboden. Ook bij families met een vakantiehuis wordt na een of twee generaties de woning vaak verkocht. 

Bij veel neven en nichten verwatert het contact in de loop der jaren. Het lijkt me lastig om het eiland met een steeds uitdijende groep mensen te beheren en samen de kosten te betalen. Het overdragen van het eiland aan een stichting of vereniging zou kunnen. Er zal dan waarschijnlijk overdrachtsbelasting en/of schenkbelasting verschuldigd zijn. Ook zal er nog steeds vergaderd en bestuurd moeten worden door het betreffende bestuur en de eventuele leden. U zou het eiland ook kunnen toedelen aan het meest enthousiaste familielid en afspraken kunnen maken over het gebruik door andere familieleden. Ik raad u aan om met de huidige eigenaren te overleggen en samen naar de notaris te gaan voor advies en het vastleggen van uw wensen.

Auteur