Biologische producten vaak goedkoper dan A-merken

Getty Images

Consumenten die biologische producten kopen, zijn goedkoper uit dan vijf jaar geleden. Dit blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond. Er werden 115 producten van dertien gewone supermarkten en vier bio-winkels met elkaar vergeleken.

De goedkoopste biologische producten zijn te koop bij Dirk en Vomar. Hun producten liggen 13 en 11 procent lager dan gemiddeld.

Productie

Bio-winkels zijn duurder dan gewone supermarkten, maar zij hebben wel een veel groter aanbod. Ze hebben vaak duizenden producten in het assortiment terwijl een supermarkt er hooguit duizend aanbiedt. 

Biologische producten zijn over het algemeen wat duurder, omdat het maken ervan arbeidsintensiever is, de opbrengst per hectare lager ligt en de producenten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruiken.

De productie ervan is ook kleinschaliger, waardoor verpakking en distributie relatief duur zijn. Bij de vier onderzochte bio-winkels (Marqt, EkoPlaza, Natuurwinkel en Odin) lagen de prijzen tussen 15 en 28 procent hoger dan gemiddeld.

Als consument zijnde hoef je niet altijd duurder uit te zijn als je voor biologisch kiest: biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bijvoorbeeld bij Albert Heijn 40 eurocent meer dan biologisch sap van het huismerk. 

Verpakkingen

Onderzoekers viel op dat de supermarkten vaak kleine verpakkingen in het schap hebben liggen. Grootverpakkingen zijn duurzamer, tenzij je de helft weggooit omdat het niet opgaat. Bio-winkels hebben grote verpakkingen meel, rijst en noten waardoor klanten voor die producten weer minder kwijt zijn dan bij een supermarkt.

In 2017 kochten Nederlandse consumenten voor rond 1,5 miljard euro aan biologische producten.

De meeste euro’s gaan naar kruidenierswaren zoals rijst, babyvoeding en koffie. De hardste stijgers zijn biologische eieren met een stijging van 17 procent en zuivel met een stijging van 11 procent.

Auteur 
  • Bodine Valentijn
Bron 
  • Het Parool