De top 5 lekkerste kruidnoten

Het heerlijke avondje is in aantocht. Tijd om flink wat kruidnoten in te slaan. Maar welke kruidnoten moet je uit al dat aanbod kiezen? Het smaaktestpanel van De Telegraaf zette de lekkerste voor je op een rij.

Onderscheid kruid- en pepernoten

De smaaktest gaat over kruidnoten en niet over pepernoten. Maar wat is tussen deze ook alweer het verschil? Kruidnoten bestaan uit tarwebloem en de speculaaskruiden nootmuskaat, gember, kaneel, kruidnagel en kardemon. Ze hebben een ronde vorm en zijn knapperiger dan een pepernoot. In pepernoten zit anijs. Ze zijn wat zachter, zien eruit als dobbelsteentjes en smaken een beetje naar taaitaai.

De kruidnoten smaaktest top 5 

Truffel, bubbelgum en tompouce: kruidnoten zijn tegenwoordig in de meest uiteenlopende smaken te verkrijgen. Maar om de kruiden goed te kunnen onderscheiden en omdat niet elke smaak in elke supermarkt te koop is, kiest het panel om de naturel kruidnoten te testen. Zij selecteerden de vijf lekkerste kruidnoten van dit moment: 

1. Tot verrassing van het panel vielen de kruidnoten van Jumbo het meest in de smaak. Het panel omschrijft de smaak als het echte kruidnoten-mondgevoel: kruidig, knapperig en lekker. “Hier kan ik wel twee handjes van eten”, zegt een panellid enthousiast. De prijs per zak: €0,54 per 250 gram. 

2. De kruidnoten van Jumbo worden op de hielen gezeten door de kleine bakkers-kruidnoten van Albert Heijn dat, tot genoegen van het panel, een lekkere anijssmaak heeft. De noot heeft een fijn formaat en wordt omschreven als een kruising tussen peper- en kruidnoten. De prijs per zak: €1,69 per 350 gram. 

3. Op de derde plaats komt Favorina, het merk van Lidl. De kruidnoot heeft een fijne textuur, is lekker kruimelig en heeft een fijne crunch. De smaak is in het begin wat muf, maar wordt toch gevolgd door een kruidige bakkerssmaak. De prijs per zak: €0,69 per 350 gram. 

4. De kruidnoten van Van Delft belanden op de vierde plaats. „Doet me denken aan vroeger. Ik zie mezelf deze van de grond rapen”, zegt een panellid. Toch zijn de kruidnoten erg zoet en proef je weinig kruiden. De prijs per zak: €4,00 per 1000 gram. 

5. Tot slot krijgen de kruidnoten van Bolletje nog een plek in de top 5. De kruidnoten hebben een goede kleur en zijn een beetje pittig. Het panel is lovend over de goede verhouding tussen zoetigheid en kruidigheid. De prijs per zak: €0.99 per 200 g

Minst lekkere kruidnoten

Bij de smaaktest kwamen sommige kruidnoten een stuk minder goed uit de verf. Zo omschreef het panel de kruidnoten van het merk Lu, als grote, bolle, lege noten en smaakten de kruidnoten van 1 de beste van Dirk en de Dekamarkt te veel naar speculaas. Verder waren de kruidnoten van de Aldi niet kruidig en vlak van smaak en omschreef het panel die van supermarkt Plus als droog en slecht van structuur. Ten slotte, werden ook de kruidnoten van het huismerk G’woon bij de Vomar en Coop, door het panel afgeschreven. 

Wil je zelf lekkere kruidnoten bakken? Zo maak je ze zelf