Test: de beste vegetarische rookworst

Getty Images

Winter is het seizoen van de stamppot, zoals zuurkool en boerenkool. Natuurlijk met rookworst. Steeds meer mensen laten af en toe het vlees staan en kiezen voor een vegetarisch alternatief. Wie ook voor de rookworst een plantaardige versie wil, kiest het beste...

Garden Gourmet.

Dat blijkt uit een artikel in de laatste Consumentengids. De Garden Gourmet (€3) komt heel erg goed uit de bus op de aspecten Verzadigd vet en Eiwit. Dat betekent dat de worst weinig ongezond vet bevat, maar juist veel eiwit. Dat eiwit is onder andere van tarwe, soja, erwten en kip, waardoor de worst niet geschikt is voor veganisten.
Minpuntje is de smaak. Het is de enige worst uit de test die zonder rook(aroma) is gemaakt. Een smaakpanel van zestig testers gaf deze rookworst het testcijfer 5,2. Dat is laag, maar aan de andere kant krijgt geen enkele vegetarische rookworst een voldoende van het smaakpanel. Met een 5,7 smaakt de Hema Ookworst groente nog met minst slecht.

Koekenpan

Rookworsten worden normaal gesproken opgewarmd in een pannetje warm water. De vegaworst Garden Gourmet kan ook worden gebakken in de koekenpan. Uit nieuwsgierigheid hebben de testers dat geprobeerd. Het smaakpanel reageerde positief. De worst smaakt zo een stuk lekkerder.

Bron: Consumentenbond
 

Auteur 
  • Perry van Dijk