Uit eten in het Friesland

Bij de naam Friesland denkt menigeen onmiddelijk aan watersport en uitgestrekte landerijen. Maar ook op culinair gebied valt er heel wat te beleven.

Het lijkt een gewoon eetcafé, maar als u er langs loopt en het blijkt tot de nok toe vol te zitten begint toch het vermoeden te rijzen dat Jonker Sikke in Jellum iets meer is dan dat. Een blik op de kaart bevestigt dit voorgevoel, want die bevat gerechten van een zeldzame klasse. Wat dacht u van rosé gebakken houtduif met een korstje van honing en amandelen of een slavink van snoekbaars en katenspek? Die snoekbaars is overigens in de omgeving gevangen en de kruiden komen uit de eigen kruidentuin. Doordat ze zoveel mogelijk gebruik maken van producten uit de regio staan er steeds nieuwe verrassingen op de kaart. Geen wonder dat Jonker Sikke een begrip is in Friesland.

De Smaeck van Spa blijft in Makkinga! Het is natuurlijk jammer voor Wim en Patricia Spa dat de plannen om in Suriname een hotel te openen door de kredietcrisis gesneuveld zijn, maar de inwoners van Makkinga en omstreken zullen maar wat blij zijn dat zij dit toprestaurant blijven bestieren. De eigenaren zelf zitten ook niet bij de pakken neer en openen in februari 2009 zelfs een nieuwe bistro. Met alles behalve alledaagse gerechten als in cornflakes gebakken boerenlandhoender en verschillende menu’s, waaronder een zogeheten amusemenu, kan het restaurant in ieder geval al jaren op positieve recensies van voldane culinaire avonturiers rekenen. Gelukkig blijft dat nog even zo.

Het eerste dat opvalt als u binnenloopt bij restaurant ’t Plein in Joure is het schitterende interieur. Met de uit de 18e eeuw stammende ornamenten, de bijzondere verlichting en het meubilair in crème en off-black kleuren is de perfecte balans tussen modern en klassiek gevonden. Voor een echt bijzondere ervaring reserveert u de tafel in de keuken, die plaats biedt aan 6 tot 10 personen. Hier zit u midden in het hart van het kookgeweld. Natuurlijk wordt hier uitsluitend met de mooiste producten gewerkt. Zo is er elke dag verse vis en wat er op de kaart staat is dus afhankelijk van de vangst van de dag. Andere gerechten zoals de rosé gebraden, tamme eendenborst met ravioli van gekonfijte eend doen het water bij voorbaat al in de mond lopen en zelfs de amuses zijn een feest op zich!

De vijf gezelligste eetgelegenheden in Friesland:

Missing media-item.Voor u geselecteerd door IENS