Ga slim om met je geld: testamenten

Freek Schols: ‘Zorg dat het een feest is om te erven’

Freek Schols is hoogleraar Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en buitengewoon hoogleraar Familievermogensrecht en Erfrecht aan de University of Curaçao.

Soms laten mensen zich bij het opstellen van hun testament leiden door de fiscaliteit. Hun eerste vraag is: hoe beperk ik de erfbelasting? “Dat is geen goed uitgangspunt”, stelt Schols. “Wie wil je laten erven? En onder welke voorwaarden? Die vragen moet je voor jezelf eerst beantwoorden. Daarna kijk je hoe je dat op een fiscaal prettige manier bereikt. Dat is de juiste volgorde.”

Afvullegaten of tweetrapstestamenten

Voor echtparen met kinderen die willen dat de langstlevende partner riant erft, kan een ‘afvullegaat’ een goede oplossing zijn. Net als bij het populaire tweetrapstestament hoeft de langstlevende partner dan geen erfbelasting te betalen voor de kinderen. Dat kan gewenst zijn, bijvoorbeeld omdat het vermogen in het huis zit.

“Maar met het afvullegaat kan de langstlevende partner er ook voor kiezen om de erfbelasting voor de kinderen wel te betalen”, zegt Schols. “En dat kan een belastingbesparing voor de kinderen opleveren bij het overlijden van de langstlevende ouder. Een afvullegaat biedt dezelfde voordelen als het tweetrapstestament, maar heeft meer flexibiliteit.”

Extra zorg inkopen

In testamenten staat soms dat kinderen de vordering op de langst­levende ouder kunnen opeisen zodra die ouder in een zorginstelling wordt opgenomen. Volgens Schols is dat niet altijd verstandig. “Mensen zijn bang voor interen, maar die angst is meestal onterecht. En misschien ben je straks wel blij dat je vermogen hebt waarop je kunt interen. Daarmee kun je extra zorg inkopen. Zorg dat het een feest is om te erven. Door een kundige executeur/afwikkelingsbewindvoerder te benoemen, verklein je de kans op ruzie tussen de erfgenamen.”

Rekenvoorbeeld

Een man overlijdt en laat €300.000 na. De goederen gaan naar zijn vrouw, hun enige kind krijgt een wettelijk erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare ­vordering van €150.000. Het kind moet ongeveer €6700 erfbelasting betalen. Met een afvullegaat kan moeder de heffing op nul brengen. Na het overlijden van moeder ­betaalt het kind wel erfbelasting
als er nog iets resteert.

Moeder kan er ook voor kiezen direct al erfbelasting te betalen voor het kind. Dit heeft tot gevolg dat haar nalatenschap op papier verkleint. Hierdoor betaalt het kind na moeders overlijden veel minder erfbelasting.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):