Huiseigenaren overwegen oversluiten

Vier op de vijf huizenbezitters denkt er over na om de hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente. Iets meer dan een derde heeft al concreet advies ingewonnen of gaat dat binnenkort doen.

Dit blijkt uit onderzoek van SNS. Ruim een kwart van de ondervraagden die zich heeft laten informeren, sluit de hypotheek ook daadwerkelijk over, omdat de besparing in hun geval groter is dan de extra kosten. Meer dan de helft van de huizenbezitters die zich heeft geïnformeerd, besluit uiteindelijk niets te doen. De meest genoemde reden is de hoogte van de boete die moet worden betaald. Ook extra kosten voor advies, taxatie en de notaris zijn redenen om niet tot actie over te gaan.

Boete

Wie de lopende hypotheek wil aanpassen, of wil overstappen naar een andere bank, moet meestal een boete betalen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de rente die u betaalt, de resterende looptijd en de huidige hypotheekrente. Vaak is de boeterente zo hoog dat oversluiten aanzienlijk minder interessant is, dan aanvankelijk gedacht.

Bron(nen):
Trefwoorden: