Hypotheek afgelost: wel/niet verstandig om deze door te halen?

Vraag: In een van uw laatste antwoorden op de site van Plusonline over te nemen acties bij een volledig afgeloste hypotheek adviseert u om de hypotheek direct door de notaris door te laten halen.

Zie dit artikel. Volgens mij is dit niet altijd verstandig; heb ik daar gelijk in en kunt u mij zeggen hoe dit zit? 

Antwoord:

Ik moet u daarin inderdaad deels gelijk geven. Het antwoord was in elk geval niet helemaal volledig. Doorhalen kan verstandig zijn om duidelijkheid te creëren en het zo bijvoorbeeld uw erfgenamen te zijner tijd gemakkelijker te maken. Ook bij een op handen zijnde verkoop van de woning is het verstandig. Bij de verkoop moet het namelijk sowieso gebeuren. In dat geval is het verstandig om zelf op zoek te gaan naar een notaris voor de doorhaling van uw hypotheek. Als u dat niet doet, regelt de notaris van de koper de doorhaling en kunt u geen invloed uitoefenen op de prijs die voor de doorhaling (door deze notaris) in rekening zal worden gebracht.

Echter, niet in alle situaties is het verstandig om de hypotheek door te laten halen. Allereerst kost dit geld op dat moment. En zoals u weet is het niet verplicht om dit te doen als u de hypotheek aflost uit spaargeld en niet verhuist. Het kan in dat geval handig zijn om de inschrijving juist te laten staan voor het geval  u later opnieuw geld wilt lenen bij dezelfde geldverstrekker. Dit bespaart kosten voor een nieuwe hypotheekakte.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.