Hypotheek afgelost: vergeet niet deze door te halen!

Onlangs hebben we onze hypotheek volledig afgelost. Moeten wij nu nog iets doen?

Allereerst wil ik u hiermee gelukwensen; helemaal zonder hypotheeklasten zijn, is iets waar veel mensen jaloers op zullen zijn. 

Voor wat betreft uw vraag het volgende: Als een hypotheek helemaal is afgelost dan moet er formeel nog een laatste handeling worden verricht. De hypotheek moet namelijk worden doorgehaald in het Kadaster. Deze doorhaling doet de notaris voor u met de royementsverklaring die u van de bank heeft ontvangen en waaruit blijkt dat de hypotheek is afgelost. Het doorhalen van de hypotheek is belangrijk bij de verkoop van de woning. Wanneer u dan uw royementsverklaring kwijt bent, kost dat weer extra tijd en geld. Doe dit  dus bij voorkeur direct. Omdat een notaris natuurlijk niet gratis werkt, kan het verstandig zijn om bij enkele notarissen naar de prijs hiervoor te informeren.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.