‘Ik wil dat heel Nederland belasting op spaargeld terugkrijgt’

Cor Overduin (54) is belastingadviseur bij Grant Thornton in Gouda. Namens belastingbetalers voert hij rechtszaken tegen de Belastingdienst met als doel de heffing op spaargeld te verlagen. Zijn uurtarief is €300.

Waarom zou de rechter de Belastingdienst op de ­vingers tikken?

“Omdat we nu bijna 100 procent belasting betalen over de rente op spaargeld. Dat komt doordat de fiscus – in elk geval tot 2017 – uitging van 4 procent rendement. Daarover betaalde je 30 procent belasting. Bij een belast vermogen van bijvoorbeeld €100.000 is het sommetje 30 procent van €4000, dus €1200. Maar door de lage rentestand kwam je de laatste jaren nauwelijks aan dat bedrag. Bijna al je ontvangen rente ben je dus kwijt aan de fiscus.”

Wat kan de Belastingdienst daaraan doen?

“De belastinginspecteur voert de wet uit, begrijpelijk. Maar je mag daarbij best de vraag stellen hoe zijn hoogste baas die bedoeld heeft. Bij de invoering van de vermogensrendementsheffing in 2001 heeft de toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm gezegd dat iedere sukkel 4 procent rendement kan halen, zelfs rekening houdend met inflatie. Dat heeft hij herhaald in parlementaire stukken. De belastingbetaler heeft dat lang geaccepteerd, maar sinds 2014 zijn we in een rood gebied gekomen met een rente van 1,25 procent en nu zelfs nog lager. Inmiddels hebben al vijftienduizend mensen bezwaar gemaakt tegen de heffing. De Bond voor Belastingbetalers helpt bij de ­procedure.”

Wat kunnen we van deze zaak verwachten?

“Zes belastingbetalers zijn in beroep gegaan. Ik hoop dat een rechter de moed heeft een streep door hun belastingaanslagen te halen. Mijn uiteindelijke doel is een oordeel van de Hoge Raad. Heel Nederland lift gratis mee, want als de uitspraak gunstig is, moet de fiscus die toepassen op de aangiften van iedereen. Het zou heel mooi zijn als spaarders belastinggeld terugkrijgen. Maar die uitspraak komt op zijn vroegst pas in 2018.”

Dit jaar is de belasting­heffing op spaargeld ­veranderd. Net op tijd?

“Veel te laat. En ook de nieuwe wet is onrechtvaardig, want die gaat ervan uit dat je met een groot ­vermogen meer rendement kunt maken door te beleggen. Maar ik heb veel klanten met grote vermogens die helemaal niet wíllen beleggen. ­Vergelijk het met een ­caissière die het toptarief zou moeten betalen omdat ze gestudeerd heeft. Mijn punt is: het gaat erom wat je ­werkelijk verdient. Niet om wat je zou kunnen verdienen.”

Drie tips van de belastingadviseur

  • De uitkomst van de rechtszaak geldt voor iedereen. Bezwaar maken tegen de belastingheffing over het fictief rendement op vermogen is daarom niet nodig.
  • Betaal de aanslag wel. Zo voorkom je dat je rente moet betalen over belastingschuld.
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan op www.bondvoorbelastingbetalers.nl voor de nieuwsbrief.
Bron(nen):