Is een airfryer gezonder dan een magnetron?

Is de straling van een magnetron schadelijk?

eten in airfryer
Getty Images

Ik gebruik regelmatig de magnetron om eten op te warmen en ook wel om in te koken. Volgens mijn vriendin kan ik dat beter niet doen, vanwege de straling. Zij zegt dat ik een airfryer moet aanschaffen; dat zou veel gezonder zijn. Klopt dat?

 
 
 
 
 
 
 
 

Mary Stottelaar, diëtist bij Puur Gezond:

Een airfryer is een eigenlijk een kleine oven waarin hete lucht wordt rondgeblazen. Deze lucht zorgt ervoor dat het voedsel warm wordt. Ideaal voor opwarmen van bijvoorbeeld een stukje quiche of pizza: het blijft krokant. In een airfryer kun je ook bakken en frituren (zonder vet). Een magnetron werkt via – echt ongevaarlijke – elektromagnetische straling. Die brengt watermoleculen in voedsel in beweging en daardoor wordt het warm. Opwarmen gaat heel snel en is daarom de meest energiezuinige manier van opwarmen. Nadelen zijn wel dat krokante ­gerechten meestal slap worden en soms is de buitenkant al heet, terwijl de binnenkant nog koud is. In die koude gedeeltes kunnen bacteriën achterblijven waar je ziek van kunt worden. Roer of schep het gerecht daarom regelmatig om.

Wilt u ook een vraag stellen?

Huisarts Rutger Verhoeff en een wisselend panel van deskundigen beantwoorden vragen voor Plus Magazine. Stel uw vraag hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal een van onze experts deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine oktober 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine