Intrekking bezwaarschrift is onomkeerbaar. Kruis het juiste vakje aan!

Getty Images

Dat het bij het invullen van formulieren van groot belang kan zijn om nauwkeurig te lezen en vervolgens JA of NEE of een vakje goed aan te kruisen, lijkt overduidelijk. Vergissen is echter menselijk.

Helaas is achteraf corrigeren niet altijd mogelijk. In een procedure over de aangifte inkomstenbelasting met de belastingdienst is het verkeerd invullen van zo’n vakje belanghebbende duur komen te staan. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden.

In deze procedure heeft de belastinginspecteur het opgegeven belastbaar inkomen uit werk en woning van een vrouw gecorrigeerd. Deze vrouw tekende hiertegen bezwaar aan. Naar aanleiding van de vooraankondiging van de inspecteur heeft zij op de daarbij behorende bijlage (het ‘’Reactieformulier bezwaar: Horen en inzage’’) per abuis het verkeerde vakje aangekruist. Hierdoor heeft zij - onbedoeld - aangegeven dat zij haar bewaarschrift alsnog wilde intrekken. Aansluitend heeft zij nog een brief gestuurd waarin ze haar fout heeft gemeld. De belastingdienst beweert deze brief niet te hebben ontvangen. De vrouw kon niet op een andere manier aantonen dat zij bij het aankruisen een vergissing had gemaakt.

In de verdere behandeling van deze zaak die uiteindelijk bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht is gekomen, heeft dit hof vastgesteld dat op een schriftelijke intrekking van bezwaar niet kan worden teruggekomen. Ook als de inspecteur een brief zou hebben ontvangen, kan deze brief niet afdoen aan het definitieve karakter van de eerdere intrekking van het bezwaar.

N.B. Wanneer iemand een bezwaar schriftelijk heeft ingetrokken, kan dit niet meer worden teruggedraaid; ook als dit niet de bedoeling is geweest.

N.B. Blijf dus altijd goed opletten bij het invullen van een formulier; lees een formulier altijd nog een keer na of laat het nalezen door iemand anders!

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987) en sinds kort eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht