Planning: leven van verkoop huis

Vraag het de expert

Financieel adviseur Pietie Jeelof beantwoordt een vraag van een Pluslezer over leven van de verkoop van een huis.

Kunnen we rentenieren van de opbrengst van onze eigen woning?

Wij zijn een stel van 66 en 68 jaar. We wonen al jaren in Frankrijk in een afbetaald eigen huis waarin we een B&B runnen. De waarde is €400.000. Dit huis gaan we ­verkopen. Nu willen we graag weer in onze oude woonplaats Den Haag gaan wonen, maar onze AOW is gekort tot €1250 en ­pensioen hebben we nooit ­opgebouwd. Wat is verstandiger: een woning gaan kopen of huren? En hoe ­kunnen we ons vermogen het best onderbrengen?

Huren heeft als voordeel dat uw volledige vermogen beschikbaar blijft om uw AOW mee aan te vullen. Gezien uw vermogen bent u wel aangewezen op een huur­woning in de vrije sector.
Vervolgens maakt u een plan om uw vermogen voor u te laten werken. U zet bijvoorbeeld de helft op een bankrekening voor de komende zeven jaar. Deze €200.000 levert een rendement op van gemiddeld 1 procent. Maandelijks neemt u €2400 op, zodat u een besteedbaar inkomen hebt van €3650. De andere twee ton hebt u pas over zeven jaar nodig. Hiermee kunt u iets meer risico nemen, bijvoorbeeld door goed gespreid en defensief te beleggen, dat wil zeggen: voor het merendeel in obligaties. Met een nettorendement van 3 procent is dit na zeven jaar aangegroeid tot €245.000. Hieraan kunt u nog tien jaar lang elke maand €2200 onttrekken om uw AOW aan te vullen (ervan uitgaande dat uw vermogen in die periode nog ­aangroeit door rente). Uiteraard zijn er nog allerlei andere opties, ook in combinatie met een koophuis. Een financieel planner kan u hierover adviseren.

Pietie Jeelof
Financieel planner
T 070-300 02 08
www.fwise.nl

Persoonlijk advies

De antwoorden op vragen van Pluslezers zijn beknopt en toegespitst op hun situatie. In uw situatie kan het advies anders uitpakken. Raadpleeg voor een persoonlijk advies daarom altijd een financieel expert.

Bron(nen):