Contactloos betalen in opmars

Getty Images


Nederlanders betalen steeds vaker contactloos. In januari dit jaar was 12 procent van het aantal pintransacties contactloos. Dat ging om ongeveer twintig miljoen transacties. Inmiddels is 62 procent van alle Nederlandse betaalpassen en 40 procent van de Nederlandse betaalterminals geschikt voor contactloos betalen. Contactloos betalen met de mobiele telefoon staat nog in de kinderschoenen.

Ook in andere Europese landen neemt contactloos betalen toe. Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn al ver. In die landen is meer dan de helft van de betaalterminals geschikt gemaakt. België, Litouwen en Zweden lopen op dit moment achter op de rest van Europa.

Hoewel er officieel één Europese betaalmarkt is, is contactloos betalen in het buitenland in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Er zijn obstakels die de integratie van de Europese betaalmarkt hinderen. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon kan tot complicaties leiden. Ook kan het gebeuren dat er verschillende betaalapps op één telefoon staan, waardoor de apps met elkaar conflicteren en niet goed werken. De ERPB, een overleg van Europese koepelorganisaties in het betalingsverkeer gaat proberen de obstakels op te ruimen.

Veiligheid

Het voordeel van contactloos betalen is dat het sneller gaat omdat voor bedragen onder de 25 euro geen pincode nodig is. Omdat de pas niet in de betaalterminal wordt gestoken, is ‘skimmen’ onmogelijk. Ook zijn er limieten voor bedragen die zonder pincode kunnen worden betaald. Dat verhoogt de veiligheid. Met contactloos betalen is in Nederland (nog?) geen fraude geconstateerd.

Bron: www.dnb.nl

Auteur