Denk goed na voor je schenkt

Hanneke Wolff-Rierink was in 2018 financieel planner van het jaar.

Getty Images

Hoeveel geld heb je zelf de komende jaren nodig? Dat moet je inzichtelijk maken. Dan pas weet je of er ruimte is om te schenken aan kinderen en kleinkinderen”, zegt Hanneke Wolff-Rierink, ­Financieel Planner van het jaar 2018.

Ze raadt mensen aan om eerst hun inkomen en uitgaven op een rij te zetten. “Hoe ziet je leven er nu uit? En over vijf jaar? En over tien jaar? Dat zijn drie goede ijkmomenten.” Voor een deel is dat koffiedikkijken, maar sommige dingen zijn jaren van tevoren al duidelijk. Zo weten 50- en 60-plussers dat ze op enig moment met pensioen gaan. “Dat betekent vrijwel altijd een lager inkomen. Lukt dat? Of kun je nu je uitgavenpatroon al aanpassen?”

Hoeveel geld is er nodig voor het leven van alledag? Voor onvoorziene uitgaven? En voor extraatjes? Is de hypotheek straks afgelost, zodat de maandlasten lager zijn? Is er geld nodig om het huis te verbouwen, om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Of is het de bedoeling om straks kleiner te gaan wonen? Wolff-Rierink: “Pak de rekenmachine erbij. Plannen en budgetteren, daar komt het op neer. Geef geen geld weg als je het zelf nodig hebt.”

Wie geld wil schenken aan kinderen en kleinkinderen, kan gebruikmaken van de vrijstellingen in de schenkbelasting. Ouders mogen hun kinderen tot hun 40ste belastingvrij eenmalig een grote schenking doen. In 2019 is dat eenmalig maximaal €26.040. En de bedragen zijn hoger voor specifieke doelen, zoals maximaal €102.010 voor het kopen of de verbouwing van een huis, en eenmalig maximaal €54.246 voor een dure studie. “Het is gunstig om daar rekening mee te houden. Dat scheelt veel belasting.” 

Standaard mogen ouders hun kinderen – ook als die ouder dan 40 jaar zijn – dit jaar (2019) in elk geval tot €5428 belastingvrij schenken. Voor kleinkinderen is de vrijstelling €2173. “Dat scheelt meer dan het dubbele”, zegt Wolff-Rierink. “Als je een groot bedrag wilt schenken aan je kleinkinderen, is het een idee om dat geld eerst aan je kinderen te geven. 

Met je kinderen spreek je af dat zij het aan hun kinderen geven. Dat is een doorgeefschenking die fiscaal heel gunstig is. Als je dat elk jaar doet en je kinderen zetten dat geld op een aparte spaarrekening of een beleggingsrekening voor de kleinkinderen, ligt er op de 18de verjaardag van de kleinkinderen een mooi studiekapitaal van opa en oma klaar.”

Auteur 
  • Tekst Wilma Hoeflaken | Portret A. Noorman
Bron 
  • Plus Magazine