PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit betekent Rutte III voor ouderen

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben hun plannen voor de toekomst gepresenteerd. Maar wat betekent het regeerakkoord van deze partijen voor ouderen?

RTL Nieuws berekende de gevolgen van de kabinetsplannen. Daaruit blijkt dat bijna iedereen erop vooruit gaat. Behalve 345.000 huishoudens: die leveren in. Bijna twee derde van de 345.000 huishoudens die erop achteruit gaan is gepensioneerd. We zetten de belangrijkste maatregelen uit het 161 plannen tellende regeerakkoord van Rutte III op een rij.

Zorg

 • Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft in 2018 €385 per jaar.
 • De zorgpremie gaat waarschijnlijk omhoog, maar verschilt per pakket en per verzekeraar.
 • De eigen bijdrage die nu geldt voor thuishulp wordt vervangen door een abonnement van maximaal €17,50 per maand. Nu kan die eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per gemeente verschillen. Daar komt dus een eind aan.
 • Het vermogen telt minder zwaar mee voor de eigen bijdrage voor verblijf in een verpleeghuis gaat omlaag. De bijtelling gaat van 8 naar 4 procent.
 • De overheid wordt strenger op medicijnen. Dat betekent minder vergoedingen en strenger inkopen bij farmaceuten.
 • Tot 2021 mogen ziekenhuizen 700 miljoen minder uitgeven. De wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg moeten het per sector met 100 miljoen minder doen.
 • Er gaat 2,1 miljard extra naar verpleeghuizen.
 • Rolstoelen en krukken komen in het voorkeursbeleid: alleen de goedkoopste worden vergoed.

Pensioen en werk

 • Het pensioenstelsel wordt behoorlijk omgegooid: ieder krijgt zijn of haar eigen pensioenpot. Over dit plan wordt al langer gepraat, maar heeft nog niet tot een definitieve nieuwe regeling geleid.
 • Ontslag wordt makkelijker. Werknemers bouwen vanaf de eerste dag het recht op een ontslagvergoeding op. Nu is dat na twee jaar. Maar na 10 jaar wordt de ontslagvergoeding niet meer hoger. Dat is nu wel het geval. Dat maakt het ontslaan van ouder personeel goedkoper.

Levenseinde en donorschap

 • Er is een ‘toetsings-kader’ afgesproken over medisch-ethische kwesties, zoals donorregistratie, levenseinde en onderzoek. Steeds zullen vragen worden gesteld als: zijn er alternatieven? Is het in het belang van de wetenschap? Is er sprake van bezinning etc.
 • Er komt een onderzoek naar de omvang van de groep mensen die hun leven voltooid acht, maar voor wie de Euthanasiewet niet geldt.

Belastingen

 • Wie de hypotheek op zijn huis (bijna) heeft afgelost, is straks ook flink duurder uit, omdat de Wet Hillen vervalt. De voorgenomen maatregel van het nieuwe kabinet raakt vooral 65-plussers. Het plan lekte al eerder uit.
 • We gaan van vier naar twee tarieven inkomstenbelasting: een basistarief van 36,93 procent over het inkomen tot ongeveer 68.600 euro bruto, een toptarief van 49,5 procent daarboven. Voor AOW-ers blijven er drie schijven bestaan doordat zij geen AOW-premie betalen.
 • De maximale hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd naar maximaal 46 procent in 2020. Voor 2021 wordt het 43 procent, in 2022 is de maximale aftrek 40 procent en voor 2023 komt het maximum op 37 procent
 • De onbelaste vrijwilligersvergoeding wordt verhoogd van 1.500 euro naar 1.700 euro per jaar
 • We mogen meer belastingvrij sparen. Het heffingvrije vermogen gaat van €25.000 naar €30.000. Bij het bepalen van het fictieve rendement wordt straks gekeken naar de rente van 1,5 jaar geleden. Dat is actueler dan nu het geval is en betekent waarschijnlijk een (lichte) verlaging.
 • De ouderenkorting gaat omhoog met 160 euro. Dat is een fiscaal voordeel, maar de deze korting gaat wel omlaag, afhankelijk van het inkomen. Details worden nog uitgewerkt.
 • Het lage BTW-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent. Dat is een tegenvaller voor zieken omdat geneesmiddelen ook onder dit lage tarief vallen.
 • Energiebelasting gaat omhoog. Ook dat was al eerder bekend.

 

Bronnen: de Volkskrant, NRC, NOS, Elsevier, RTL Nieuws.

Het regeerakkoord vindt u hier.

 

 

Reactie toevoegen

186 Comments

Door anneke jansen (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 12:36

Kennelijk begrijp je niet dat er nog heel veel ouderen zijn in Nederland die zich geen caravan, camper of e-bike kunnen veroorloven. Zij hebben buiten hun AOW geen inkomsten omdat voor hun nooit pensioen betaald is, dat was in die tijd voor m.n. bij de minst betaalde en vaak zware beroepen niet verplicht.
Het minste wat je deze mensen zou gunnen is dat ze na 50 jaar hard werken nog een paar jaar kunnen genieten van het kleine beetje AOW dat ze krijgen zonder zich iedere dag zorgen moeten maken welke kortingen er weer aan zitten te komen.

Door M. v.d,Schatte ... (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 11:26

Eerst zien , dan geloven!!!

Door Johannes Plomp op wo, 18-10-2017 - 09:04

daar zijn geen woorden voor.

Door Cherry Schaffel... (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 08:26

Hij beloofd zoveel, bijv. iedereen krijgt € 1000,00 en iedereen gaat er in loon op vooruit, maar ondertussen gaat iedereen alleen maar inleveren door de meerkosten. Dus die 0,6% erbij wordt weer weggehaald door minstens 60% alles duurder. Lekker regeren is dat, waarschijnlijk alleen voor zichzelf.

Door Roelfien (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 23:26

Als je stemt heb je niets te zeggen en als je niet stemt heb je ook niets te zeggen,met een brede grijns word er gezegd dat iedereen er op vooruit gaat,als AOWer ga ik er 6€ op vooruit,premie gaat met 10€ omhoog,BTW gaat 3% omhoog energie gaat omhoog uiteindelijk ga ik er op achteruit,hoe durven deze 4 Heren te zeggen dat iedereen er op vooruit gaat,ik heb alleen AOW en geen pensioentje erbij,als mijn vaste lasten zijn betaalt hou ik nog niet eens genoeg over om het eind van de maand te halen.

Door CG (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 21:50

Motorbendes worden criminele organisaties genoemd. Ik vind dat rutte en compagnons ook daar onder vallen. Dus polite doe er wat aan

Door Scarlet (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 17:06

Al die politici zijn grote lafaards en dieven. Durven alleen de ouderen aan te pakken omdat die zich moeilijk verweren kunnen. Het papkind Rutte heeft zelf een oude moeder, maar die heeft geen greintje pijn, hoor, die hebben een topinkomen, dus kunnen alle zorg luxe inkopen! Al die politici behandelen ouderen als plebs en het is te hopen dat ze eens op een dag de gevolgen zelf ondervinden van hun asobeleid d.m.v. karma. Ze mogen dan een boel kunnen inkopen, het is te hopen dat ze zelf een flink chronisch ziek worden, dan weten ze ook hoe dat voelt. En dat ze door een of andere reden niet meer zo luxe kunnen verdienen,, dat zou helemaal mooi zijn! Ik vind al die politici maar eigen zakkenvullers die totaal geen benul hebben van de realiteit met al hun luxe. Zitten maar lekker in hun villawijkje hun centen te tellen, maar voor de ouderen en Jan met de pet is er niets meer te tellen dan hoeveel geld ze nog hebben om hun dagelijkse eten te kopen! Die politici hebben maar 1 doel, de armen steeds armer maken en de rijken steeds rijker! 1 troost hebben we, ze kunnen straks niet hun vergaarde kapitaal meenemen hun graf in!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 16:53

Ik heb er maar een woord voor.Ouderen discriminatie!!!

Door W.assenberg (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 13:29

Beste mark Rutte als je eens de tijd wilt nemen om je frustratie,s die u uitstraald. Van je af te gaan leggen en wat vrolijker door het leven wilt gaan dan moet je eens goed van bil gaan het werkt weet ik zeker

Door sbruinrits (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 16:44

ik vraag mij af of Mark Rutte nog een moeder heeften daar eens aan denkt als hij bekort op de oudere burgens
Hebje gestudeerd ,zo dat heb je dan aan de oudere generatie te
danken niemand die nog in Rutte geloofd.Alleen jij zelf
ik wens en vele met mij dat dit komende kabinet snel zal vallen
een oudere lezeres