PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hypotheek afgelost? Straks duurder uit!

Rutte III is bijna een feit. De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd, maar wie de hypotheek op zijn huis (bijna) heeft afgelost, is straks ook flink duurder uit. De voorgenomen maatregel van het nieuwe kabinet raakt vooral 65-plussers.

Niet alleen is de nieuwe ploeg van plan de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen - iets wat de VVD lang beschouwde als 'kroonjuweel' - maar ook mensen die alles al hebben afgelost worden straks belast.

Het nieuwe kabinet wil namelijk af van de zogeheten Wet Hillen. Die wet voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost moeten betalen voor hun woningbezit.
De Wet Hillen werd in 2005 in het leven geroepen. Hierin staat dat het eigenwoningforfait voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, vervalt.

Eigenwoningforfait 

Het eigenwoningforfait is een percentage (meestal 0,75 procent) van de WOZ-waarde van je huis dat je bij het belastbaar inkomen moet optellen. Een bijtelling, waardoor woningbezitters meer belasting betalen dan huurders. Maar daar staat hypotheekrenteaftrek tegenover.

Maar mensen die hun hypotheek bijna volledig hebben afgelost en nauwelijks meer aftrekbare rente betalen, zouden dus belasting moeten gaan betalen voor het bezit van een woning.  Want het eigenwoningforfait zou dan hoger worden dan de aftrek. De wet Hillen voorkwam dat.

20 jaar

Naar de huidige rekenregels zou dat bij een woning van €250.000 gaan om een totaalbedrag van zo'n €1800 dat huizenbezitters nu niet kwijt zijn aan de fiscus. Dat voordeel voor huizenbezitters verdwijnt vanaf 2019 niet in één klap. Het nieuwe kabinet wil de maatregel in twintig jaar afbouwen. Dat moet de schatkist uiteindelijk 1 miljard euro opleveren. Als pleister op de wonde gaat het eigenwoningforfait naar verwachting wel iets omlaag, naar ongeveer 0,6 procent. Wat het huizenbezitters precies gaat kosten is dus nog niet helemaal duidelijk.

Vooral 65-plussers

De maatregel treft naar verwachting een miljoen mensen, vooral ouderen: de helft van de 65-plussers met een eigen woning heeft geen hypotheekschuld meer.

Maatregel leidt tot onrust

Vrijwel direct na de aankondiging van deze maatregel, zijn de reacties niet mals. VVD-prominenten Hans Wiegel en 50Plus-kamerlid Martin van Rooijen zijn zeer ontstemd. Ook de Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de plannen. Ze wordt overspoeld door vragen van leden die twijfelen aan de betaalbaarheid van hun huis en hypotheek, nu dit plan op stapel staat. Vooral ouderen met een bescheiden pensioen en een huis met hoge WOZ-waarde worden straks flink gepakt door Rutte III.

Voormalig VVD-leider Wiegel vindt het een raar idee: hij typeerde dit nieuwe plan als een 'aflosboete'. 50Plus gebruikte sterkere taal: een 'regelrechte ramp'. Mensen hebben hun hypotheek juist afgelost met het oog op de vrijstelling van de forfait: zij zullen zich meer dan ooit tevoren bestolen voelen door Mark Rutte en de zijnen. De maatregel wordt misschien uitgesmeerd over meerdere jaren, maar wie zegt dat het volgende kabinet zich daaraan zal houden? Nu is al gebleken dat het zelfs de VVD - traditioneel de partij van de huizenbezitters - haar kroonjuweel heeft losgelaten. En er zijn genoeg andere partijen - zoals GroenLinks - die huizenbezitters graag nog extra willen belasten.

Ook mensen die nog wel een hypotheeklast hebben, zijn nu onzeker geworden. De regels van het spel veranderen voortdurend, en het is maar afwachten wat er de volgende jaren allemaal nog komen gaat.

Reactie toevoegen

143 Comments

Door Johannes Plomp op wo, 18-10-2017 - 09:02

het lijkt mij niet moeilijk om iets uit te vinden wat geld opbrengt vooral met te veel ambtenaren

Door Jansen (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 15:10

Waar blijven alle mooie beloftes vanuit de verkiezingscampagnes???
Nu alleen nog maar leugens en bedrog en met name door de lachebekjes (Rutte en consorten!!!!)
Ouderen met een eigen woning zonder hypotheek hebben de hypotheek afgelost op advies van de overheid, nu worden we weer belazerd!!!!!!
Waar blijven de partijen met de grote monden (PVV, 50+, CDA, D66 enz).
Alles wordt wegbezuinigd behalve de grootgeldverdieners!!!!
Ons hele leven gebuffeld om onze woning schuldenvrij achter te kunnen laten en kijk nu eens.........................
Ik kan zo wel doorgaan, maar wij krijgen weer de schuld van alle ellende en moeten dus vanuit het lachebekjeskabinet de schulden ophoesten.
Mijnheer Krol u heeft een grote mond, maar waar blijvenb uw resultaten voor ons: uw ouderen.
Mijnheer Bechtold: volgens mij heeft u al een nieuw baantje buiten het kabinet. Doe niet zo stiekem en wees eerlijk en zeg waar u heen gaat: het was toch Amsterdam ??????

Door anoniem (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 12:09

een boevenbende

Door Eddy (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 11:47

Wij gepensioneerden moeten alleen maar inleveren en dan heb je 47 jaar gewerkt, en nooit de hand hebben op te houden voor een uitkering
De heren daar in de Haag verspelen zoveel belasting centen, kijk naar de mooie regeling bij de belasting dienst, en nu moeten ze die mensen duur weer in huren
De VVD dat zijn de witte boorden criminelen, want de weten wel hoe ze belasting kunnen ontduiken

Door Inge (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 14:31

Het is ook vreemd, ik ben het helemaal met je eens.
Ook spaarzaamheid wordt bestraft, rare wereld hier ...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 21:37

Wederom worden we weer belazerd. Lachend wordt het eea goedgepraat. Rutte is voor mij over en ik zal er nu nooit meer op stemmen. Dit heeft niets te maken met compromissen sluiten. De makkelijkste groep om te pakken. Eigenlijk zijn we te duur om nog te mogen leven. Zeer verdrietig

Door Kees Verdriet (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 18:04

Stem dan in hemelsnaam ook niet op deze partijen maar stem voor 50 plus. Eens worden de meesten van ons 50 plus.
Eigen stomme schuld jullie grote klootzakken.

Kees.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 11:08

Schandalig , een heel erg smerige streek. Zuiver diefstal en het belonen van lamlendigheid en afstraffen van zuinigheid en spaarzin.
Dus nooit meer VVD CDA D66 en Cu maar Wilders !

Door Peter (niet gecontroleerd) op za, 14-10-2017 - 08:01

Laatste keer VVD gestemd. Pure diefstal is rutte zijn nieuwe plan. Zo drijf je ouderen wel richting Wilders.

Door Rolf (niet gecontroleerd) op vr, 13-10-2017 - 22:08

Een grote roversbende