Hypotheek afgelost? Straks duurder uit!

Rutte III is bijna een feit. De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd, maar wie de hypotheek op zijn huis (bijna) heeft afgelost, is straks ook flink duurder uit. De voorgenomen maatregel van het nieuwe kabinet raakt vooral 65-plussers.

Niet alleen is de nieuwe ploeg van plan de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen - iets wat de VVD lang beschouwde als 'kroonjuweel' - maar ook mensen die alles al hebben afgelost worden straks belast.

Het nieuwe kabinet wil namelijk af van de zogeheten Wet Hillen. Die wet voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost moeten betalen voor hun woningbezit.
De Wet Hillen werd in 2005 in het leven geroepen. Hierin staat dat het eigenwoningforfait voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, vervalt.

Eigenwoningforfait 

Het eigenwoningforfait is een percentage (meestal 0,75 procent) van de WOZ-waarde van je huis dat je bij het belastbaar inkomen moet optellen. Een bijtelling, waardoor woningbezitters meer belasting betalen dan huurders. Maar daar staat hypotheekrenteaftrek tegenover.

Maar mensen die hun hypotheek bijna volledig hebben afgelost en nauwelijks meer aftrekbare rente betalen, zouden dus belasting moeten gaan betalen voor het bezit van een woning.  Want het eigenwoningforfait zou dan hoger worden dan de aftrek. De wet Hillen voorkwam dat.

20 jaar

Naar de huidige rekenregels zou dat bij een woning van €250.000 gaan om een totaalbedrag van zo'n €1800 dat huizenbezitters nu niet kwijt zijn aan de fiscus. Dat voordeel voor huizenbezitters verdwijnt vanaf 2019 niet in één klap. Het nieuwe kabinet wil de maatregel in twintig jaar afbouwen. Dat moet de schatkist uiteindelijk 1 miljard euro opleveren. Als pleister op de wonde gaat het eigenwoningforfait naar verwachting wel iets omlaag, naar ongeveer 0,6 procent. Wat het huizenbezitters precies gaat kosten is dus nog niet helemaal duidelijk.

Vooral 65-plussers

De maatregel treft naar verwachting een miljoen mensen, vooral ouderen: de helft van de 65-plussers met een eigen woning heeft geen hypotheekschuld meer.

Maatregel leidt tot onrust

Vrijwel direct na de aankondiging van deze maatregel, zijn de reacties niet mals. VVD-prominenten Hans Wiegel en 50Plus-kamerlid Martin van Rooijen zijn zeer ontstemd. Ook de Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de plannen. Ze wordt overspoeld door vragen van leden die twijfelen aan de betaalbaarheid van hun huis en hypotheek, nu dit plan op stapel staat. Vooral ouderen met een bescheiden pensioen en een huis met hoge WOZ-waarde worden straks flink gepakt door Rutte III.

Voormalig VVD-leider Wiegel vindt het een raar idee: hij typeerde dit nieuwe plan als een 'aflosboete'. 50Plus gebruikte sterkere taal: een 'regelrechte ramp'. Mensen hebben hun hypotheek juist afgelost met het oog op de vrijstelling van de forfait: zij zullen zich meer dan ooit tevoren bestolen voelen door Mark Rutte en de zijnen. De maatregel wordt misschien uitgesmeerd over meerdere jaren, maar wie zegt dat het volgende kabinet zich daaraan zal houden? Nu is al gebleken dat het zelfs de VVD - traditioneel de partij van de huizenbezitters - haar kroonjuweel heeft losgelaten. En er zijn genoeg andere partijen - zoals GroenLinks - die huizenbezitters graag nog extra willen belasten.

Ook mensen die nog wel een hypotheeklast hebben, zijn nu onzeker geworden. De regels van het spel veranderen voortdurend, en het is maar afwachten wat er de volgende jaren allemaal nog komen gaat.

144 Comments

Door Ad Smit (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 14:00

De politieke partij 50 plus, wil hier iets aan doen. Hopelijk wordt dit voldoende onder de aandacht gebracht, zodat we massaal protest kunnen aantekenen.

Door N. Verhoef (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 11:41

Stimuleringsmaatregelen worden na verloop van tijd toch altijd afgeschaft. Dat is toch logisch. Zo wilde men het aflossen stimuleren en is de wet Hillen gerealiseerd. Dat je die nu weer gaat afschaffen is toch volstrekt normaal.
Om zoveel mogelijk verzet te organiseren is men het de suggestieve term "aflosboete " gaan noemen. Dat is pure volksverlakkerij ( o.a. van Rooyen Plus 50 partij ) . Overigens kan ik zelf ook niet meer profiteren van deze afschaffing.

Door glw.wetzels oda... (niet gecontroleerd) op di, 23-1-2018 - 09:51

ik heb alles afgelost om mijn oude dag beter te kunnen leven
dit had ik niet verwacht dit was sparen voor mijn oude dag
want ik heb geen pensioen

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 2-1-2018 - 15:14

Nog nooit eerder heb ik zo gewalgd van dit kabinet. Rutte probeert altijd met mooie woorden mensen voor zich te winnen, maar is letterlijk eeen vos in het kippenhok. Hij hoeft zich nergens druk over te maken. Ikzelf ZZPér probeer er juist naar toe te werken om straks op een beetje normaal peil te kunnen leven en voor mijn gezin te zorgen. De aankoop van een huis en afbetaling van deze zou de maandelijkse kosten naar beneden halen,... ik zou het hiermee wat rustiger aan kunnen gaan doen. Lichamelijk ben ik zo'n beetje op, andere keus is er niet. MAAR LEVEN mag niet van dit kabinet,.... ze EISEN en STELEN alleen maar nog meer van onze hard verdiende centjes waar ze al eerder een deel van hebben gekregen

Door Onder (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 19:03

Weg met dit kabinet. Ze hebben ons al geld zat gekost,hóe lang hebben ze gedaan om een nieuw kabinet te vormen. Ze moeten zich schamen.En moeten de mensen die dag en nacht hebben gewerkt om hun huisje af te lossen worden aan gepakt door de fiscus.Om misselijk van te worden.

Door anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 6-12-2017 - 17:43

ik ben het totaal niet eens met dit besluit, ik heb alleen aow en altijd gewerkt via uitzendbureaus en nu blijkt dat ik daar geen pensioen over krijg. en ik ben ook erg ziek geworden doordat ik ben opgelicht.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 4-12-2017 - 10:44

Wat ik zo naar vind is dat wij ons leven lang “zekerheden” proberen op te bouwen, waarbij ik begrijp dat dat niet altijd mogelijk is. Maar alle zekerheden wegnemen maakt onmogelijk om je voor te bereiden op “later”. Ik heb altijd geleerd te sparen en zuinig te zijn voor “later”, dus keurig huis afbetaald, verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, verzekerd om een eventueel weduwe toelage te krijgen voor als mijn partner overlijd. Plan min of meer bedacht om ongeregeldheden op te vangen bij calamiteiten. Waar we altijd netjes voor betaald hebben valt constant weg door veranderde plannen.
Baan kwijt, dus pensioen kan niet aangevuld meer worden, wat betekent lager pensioen, geeft niet dachten wij: huis is afbetaald. Door baanverlies is de arbeidsongeschiktheidsverzekering weggevallen. Je kunt je boven de 60 jaar ook niet herverzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, dus hopen dat niemand ziek wordt. Weduwepensioen, denk ik helemaal maar niet over na. Maar dat alles was nog steeds te handelen, want we zouden altijd kunnen blijven wonen en ons huis was ons pensioen/extra inkomsten door minder onkosten tot nu dit weer.
En even ter verduidelijking, wij hebben een gewoon rijtjeshuis, normaal salaris, allebei hard gewerkt en hebben er voor gekozen om een huis te kopen en niet te huren.

Door W Osseforth (niet gecontroleerd) op zo, 12-11-2017 - 10:06

Huurders betalen voor niet geleverde prestaties.Hebben recht op woongenot,krijgen dit niet.reden;achterstallig onderhoud verveloos,Betalen 22 procent meer voor energie en betalen de hypotheek aftrek.

Door Afwijkende mening (niet gecontroleerd) op di, 31-10-2017 - 15:39

Wie bezit er een kapitale woning en heeft deze ook reeds afgelost ? Dit zijn meestal de mensen, die ook altijd al veel inkomen hebben gehad. Ten opzichte van huurders hebben zij altijd goedkoop gewoond. Nu wordt er van hen ook eens een bijdrage gevraagd en nu is Leiden in last. Als het goedkoper is huur je toch een woning ? Of niet dan !!!
Het belastingnadeel a.g.v. de kabinetsmaatregel valt, volgens mij, nogal mee.

Door Zusje (niet gecontroleerd) op ma, 30-10-2017 - 14:51

Ik begrijp niet dat er ook maar iemand is die Rutte gelooft , babbedebabbel en nog meer flauwekul verhalen/plannen en helaas nu ook daden die gefaciliteerd worden door de nieuwe ploeg D66,CDA, CU en VVD.
Kijk maar eens terug als je weer moet stemmen binnenkort en laat je leiden door de daden van de Rutteclub....nog nooit zoveel VVDers in opspraak geraakt.....
Ons land is voor veel inwoners van nederland, onze armeren ja, een land zonder pardon geworden soms zelfs zonder brood en bed , het bad praten we maar niet over.....
Verdrietig dat de mensen die vanaf hun 15 de al aan het werk moesten , spaarzaam zijn geweest,zuinig geleefd , beetje bij beetje hun huisje hebben gespaard en onderhouden of een huis gehuurd zonder toeslagen zo respectloos worden behandeld.
En de werkloze ouderen , die maar niet aan de slag kunnen komen???
Het zal je maar overkomen!!!!!!