Eind van het jaar brengt enorme prijsstijgingen

De inflatie in Nederland loopt enorm op. Over de maand november noteert het Centraal Bureau voor de Statistiek een prijsstijging van 5,6 procent. Een maand geleden was de inflatie 'slechts' 3,7 procent. In de jaren hiervoor tikte de inflatie zelden de twee procent aan.

Dat meldt de Telegraaf op basis van voorlopige cijfers van het CBS. Voor deze cijfers gebruikten de rekenmeesters de Europese definities. Het officiele inflatiecijfer volgt op 7 december.

 

Energieprijzen

De prijsstijgingen worden vooral aangewakkerd door ontplofte energieprijzen, die met meer dan 40 procent zijn toegenomen. Ter vergelijking: de gemiddelde prijzen van voedingsmiddelen , dranken en tabak zijn met slechts 1,4 procent gestegen en dat ligt in lijn met de inflatie over de afgelopen jaren.

Nu de schaarste in tal van sectoren aanhoudt, is de verwachting dat veel andere spullen ook duurder zullen woorden. De Nederlandsche Bank waarschuwde al eerder voor langdurige, hogere inflatie en deze nieuwe cijfers bevestigen deze verwachting.

Hoe hard het gaat met de inflatie, blijkt onder meer uit de verwachtingen die in september bij Prinsjesdag werden uitgesproken. Bij de koopkrachtplaatjes ging de regering nog uit van een inflatie van 1,9 procent voor heel 2021. Met die aanname zou voor de meeste mensen de koopkracht gelijk blijven of zelfs een heel klein beetje stijgen. Die verwachting lijkt niet uit te komen, waardoor veel vakbonden al aansturen op forse loonsverhogingen om het verlies aan koopkracht te compenseren.

Gepensioneerden hebben die mogelijkheid niet en door het niet indexeren van de pensioenen hebben juist ouderen al veel koopkracht ingeleverd. Er is een kleine kans dat hogere inflatie ook leidt tot stijgende rentes en dat zou de pensioenfondsen meer ruimte kunnen geven om de pensioenen in 2022 te verhogen.  Maar als daar al sprake van zou zijn, is dat waarschijnlijk iets voor de lange termijn. Voor veel huishoudens zit er daarom niet veel anders op dan de broekriem aan te halen. Lees daarom ook onze special met tientallen artikelen over besparen.