PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Erfenis steeds vaker beneficiair aanvaard

Erfenissen worden steeds vaker beneficiair, onder voorwaarden, aanvaard. In 2015 steeg dit aantal met 5 procent naar 20 procent van het aantal erfenissen.

Volgens een onderzoek van Netwerk Notarissen onder vijf van de elf Nederlandse rechtbanken blijkt, dat het aantal erfenissen dat onder voorwaarden wordt aanvaard, flink is gestegen. In 2015 werd 20 procent van de erfenissen beneficiair aanvaard, dat is 5 procent meer dan een jaar eerder. Aanvaardt iemand de erfenis beneficiair, dan is hij voor niet meer schuld aansprakelijk dan er bezit in de erfenis is.

Problemen

Toch blijkt dat ondanks de groei van het aantal beneficiaire aanvaardingen, er veel erfgenamen in de problemen komen door onverwachte schulden. De samengestelde gezinnen spelen daarin een rol waarbij het zicht op wat de ouders gedaan hebben niet helder is.

Maar ook als de langstlevende, die weduwnaar was bij het aangaan van de nieuwe relatie, komt te overlijden, dan moet de langstlevende de erfenis van de eerst overleden ouder uitkeren. Dat geld moet er dan wel zijn, wil de langstlevende niet in de problemen komen. Beneficiair aanvaarden kan dat dan voorkomen.

Onbekende schulden

Er is al wel een wet die het mogelijk maakt om erfgenamen die zuiver aanvaard hebben, dus ongeacht de hoeveelheid bezit en schuld, vrij te stellen voor schulden die onbekend waren. Zij kunnen dan de rechter vragen om alsnog beneficiair te mogen aanvaarden. Deze nieuwe wet geldt alleen voor schulden die echt onbekend waren. De erfenis van de eerst overleden ouder is dat niet.

De Netwerk Notarissen pleiten voor een ander systeem van erfenissen aanvaarden. Nu is de regel dat een erfgenaam als hij niets doet automatisch zuiver aanvaard. Dat moet een systeem worden van automatisch onder voorwaarden accepteren van de erfenis. Dus: 'ja, ik aanvaard de erfenis mits er geen schulden zijn', in plaats van alleen maar 'ja'.

Bron: AD

Reactie toevoegen