Europa is over op de IBAN

Sinds 1 augustus maakt Nederland gebruik van de IBAN, dat lange banknummer dat uit letters en cijfers bestaat. Banken mogen oude rekeningnummers niet meer omzetten naar IBAN-nummers, zodat iedereen nu zelf het IBAN-numer moet invullen bij het overschrijven.

IBAN (International Bank Account Number) bestaat in Nederland uit 18 tekens. Het is het huidige rekeningnummer vooraf gegaan door de landcode NL, een controlegetal, letters die de bank aanduiden en een aanvulling met nullen. Alleen het controlegetal is echt nieuw. Vanwege dit controlegetal stoppen banken met aanvullen van oude nummers. Met een controlegetal is de kans heel klein dat er een geldig IBAN ontstaat na een tikfout. Geld naar een verkeerde rekening overboeken kan dus eigenlijk bijna niet met IBAN.

Converteren

Vanaf 1 augustus moeten consumenten daarom zelf een oud nummer converteren. Dat kan via de website www.ibanbicservice.nl. Overigens staat de laatste tijd op nagenoeg iedere rekening een IBAN in plaats van een oud rekeningnummer. Vanaf 1 augustus zal dit vrijwel 100% zijn.

Meer info?

Op onderstaande websites vindt u meer info over de overgang op IBAN.

Bron(nen):

Reactie toevoegen