FNV-ledenaantal onder de miljoen

Vakbond FNV is onder de grens van een miljoen leden gezakt. Het ledenbestand vergrijst en de vakbond trekt weinig jongeren aan.

Vergrijzing

1,7 miljoen Nederlanders hebben een lidmaatschap bij een vakbond, volgens het CBS was dat tussen 2012 en 2016 ongeveer een op de vijf werknemers. Vakbondsleden tussen de 55 en 65 jaar vormen de grootste groep. Jonge werknemers zijn veel minder actief: vijf procent van de leden bestaat uit werknemers tussen 15 en 25 jaar.

Flexwerken

Werkgevers kunnen makkelijker om vakbonden heen vanwege het grote aantal flexibele of tijdelijke krachten. 40 procent van de werknemers hebben volgens het CBS geen vast contract. De FNV zegt in een eigen verklaring de strijd aan te gaan met ‘flex’ en dat ze jongeren hoog op de agenda zetten.

Geen zorgen

FNV zegt in dezelfde verklaring dat er geen reden is voor zorgen: “De FNV heeft drie keer zo veel leden als alle politieke partijen bij elkaar. De bond schrijft iedere maand tussen de 2.500 en 5.000 leden in, voornamelijk jongeren. En met 80.000 leden beneden de 35 is het de grootste jongerenorganisatie van Nederland”. 

Volgens Het Financieel Dagblad daalt het ledenaantal van de FNV wel. Dit jaar schreven 38.000 leden zich uit en worden er nog 30.000 uitschrijvingen behandeld.

Bronnen: FNVnu.nl