Ga slim om met je geld: hypotheek aflossen

Henriëtte Prast: ‘Denk niet in euro’s, maar in hoe je wilt leven.’

Getty Images

Henriëtte Prast is hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan de Universiteit van Tilburg.

Getty Images
De hypotheek aflossen klinkt verstandig. Maar is dat ook zo? “Als je je hypotheek aflost, kom je in een gunstige spiraal terecht, want je betaalt steeds minder rente”, zegt Prast. “Maar ik spreek ook weleens mensen die zeggen: ‘Als ik aflos, raak ik mijn renteaftrek kwijt. Ik zet het geld liever opzij en ik los af als ik de rente niet meer mag aftrekken.’”

Wat is beter? Die vraag beantwoordt Prast met een wedervraag: “Wat voor type ben je? Dáár gaat het om. Geef je makkelijk geld uit? Zodra je je hypotheek aflost, kun je niet meer aan je geld komen. Voor de een is dat vervelend, voor de ander is het disciplinerend. De belangrijkste vraag is: wat wil je in de toekomst?”

Betere investering

Mensen die nu in de 50 zijn en niet tot hun 68ste willen werken, kunnen hun spaargeld beter ­gebruiken om eerder met pensioen te gaan dan
om hun hypotheek af te lossen, vindt ze.

Of stel dat je lange reizen wilt maken, maar je ­pensioen valt tegen. Misschien kun je je huis geschikt maken voor tijdelijke verhuur, suggereert Prast. “Dan is je huis een inkomstenbron, terwijl
je op reis bent. Dat kan een betere investering zijn dan de ­hypotheek aflossen.”

Een bedrag achter de hand houden

Ze wijst erop dat veel mensen in hun huis willen blijven wonen. “Wat doe je als je de trap niet meer op kunt? Zoek uit wat een lift kost, of een ­badkamer beneden. Houd dat bedrag achter de hand. Want tegen de tijd dat je met pensioen gaat, krijg je bijna geen hypotheek meer. Zelfs niet als je huis veel waard is.”

Rekenvoorbeeld

Mensen kunnen gemakkelijk uitrekenen wat ­aflossen oplevert. Neem een echtpaar met €30.000 spaargeld. Ze hebben een hypotheek van €100.000 tegen 4 procent rente. €25.000 aflossen betekent op jaarbasis een besparing van ongeveer €540. Als ze die €25.000 investeren in een extra slaapkamer plus badkamer beneden, kunnen ze altijd in hun huis blijven wonen. Voordat ze die extra slaapkamer zelf nodig hebben, kunnen ze hem gebruiken voor bed and breakfast.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
  • Tekst Wilma van Hoeflaken
Bron 
  • Plus Magazine