Jaartje langer genieten van de Jubelton

Ruime vrijstelling pas vanaf 2024 afgeschaft

Er lagen plannen om de extra ruime schenkingsvrijstelling van voor de aanschaf van een huis al vanaf 2023 af te schaffen. Maar de Jubelton blijft in elk geval tot 2024 bestaan.

Er is al langer sprake van de afschaffing van de extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting, ook wel Jubelton genoemd (€106.671 in 2022). De vrijstelling schenkbelasting zou onder andere de tweedeling in de samenleving versterken en de toch al torenhoge huizenprijzen verder opdrijven.

In de plannen van het huidige kabinet is inderdaad sprake van afschaffing van de jubelton, maar pas per 2024. Dat is onder meer te danken aan de Belastingdienst, die stelt meer tijd nodig te hebben om de computersystemen aan te passen. Dat betekent dat u in 2022 en 2023  gewoon gebruik kunt maken van deze eenmalige extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting.

De extra verhoogde vrijstelling is overigens wel aan voorwaarden gebonden. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn, moet de schenking gebruikt worden voor de aankoop, verbetering of onderhoud eigen woning of voor de aflossingen van de (rest)schuld hypotheek of afkoop erfpacht. Verder mag er niet eerder gebruik zijn gemaakt van de algemene eenmalig verhoogde vrijstelling of die voor een opleiding. De ontvanger doet na ontvangst aangifte schenkbelasting en ontvangt - als hij/zij aan de voorwaarden voldoet - een aanslag vrij van schenkbelasting.