PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Klopt het dat mijn zoon de spaarrekening die ik voor mijn kleinkind heb geopend, moet opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting?

Een paar jaar geleden hebben wij voor onze kleindochter een spaarrekening geopend. Dit hadden wij niet verteld aan onze zoon, omdat wij dit als verrassing aan onze kleindochter  hadden willen schenken als zij 18 jaar zou zijn. Nu heeft de belastingdienst de aangifte van mijn zoon gecorrigeerd met de waarde van de bankrekening waar wij voor onze kleindochter op hebben gespaard. Kunt u mij zeggen of dit terecht is?

Het komt vaak voor dat grootouders een spaarrekening openen voor hun kleinkinderen. Dit kan op twee manieren gebeuren. Deze spaarrekening kan op naam van het kleinkind of op naam van de grootouders worden geopend.
Beide mogelijkheden hebben fiscaal verschillende uitwerkingen. Uitgaande van de correctie bij uw zoon, lijkt het waarschijnlijk dat u de spaarrekening op naam van uw kleindochter heeft geopend. Het voordeel hiervan is dat het bedrag dat hier jaarlijks op wordt gestort een schenking is waarbij u gebruik kunt maken van de jaarlijkse schenkingsvrijsteling.

Ook kan een voordeel zijn dat deze bedragen niet meer tot uw vermogen (box 3) behoren.
Hier staat wel tegenover dat de ouders van uw kleindochter deze rekening mee moeten nemen in hun eigen aangifte inkomstenbelasting voor box 3. Als zij hierdoor boven het heffingsvrije vermogen (2016: €24.437 zonder fiscale partner/ €48.874 met fiscale partner) uitkomen, betalen zij daar dan dus wel vermogensrendementsheffing over.  

N.B. Overigens verbaast het mij dat uw zoon niet bekend was met deze rekening, want in het algemeen is het zo dat er toestemming van de ouders nodig is om een rekening op naam van hun kind (uw kleinkind) te openen. Dus misschien is de situatie bij u toch iets anders.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Reactie toevoegen