Korting AOW door samenwonen

Vraag van de week

vraag
Getty Images

Mijn moeder en ik wonen al ons hele leven samen. Beiden hebben we alleen AOW. Klopt het dat wij volgend jaar gekort worden op onze AOW omdat wij dan als samenwonend worden gezien?

Ja, als alle wetgeving door de Eerste Kamer wordt aangenomen dan zal naar verwachting vanaf 1 juli 2015 het inkomen van u beiden met bruto € 330 dalen. Er is sprake van twee nieuwe begrippen waar u mee te maken hebt. De eerste is de kostendelersnorm, deze bepaald dat wanneer er twee of meer inkomens in een huishouden zijn de uitkering(en) omlaag kunnen omdat de kosten van het huishouden samen goedkoper is dan alleen. Deze kostendelersnorm wordt veel aangehaald als strafkorting bij het verlenen van mantelzorg als iemand met werk of een uitkering in huis komt wonen bij een AOW-gerechtigde.

Partnerbegrip

De andere is het partnerbegrip, deze bepaalt dat wanneer er twee mensen op een adres staan ingeschreven bij de gemeente er sprake is van samenwonen. Bovendien is bij het nieuwe partnerbegrip de eerste graad (moeder-kind) niet meer uitgesloten. Voor u betekent dit dat u vanaf 1 juli 2015 waarschijnlijk samenwoners bent en dat u beiden alleen nog in aanmerking komt voor een gehuwden AOW in plaats van de alleenstaande AOW die u nu ontvangt. Als alles door gaat, dan gaat u er samen € 630 bruto op achteruit, ruim 30 procent van uw huidige inkomen. Zorg dat u tijdig een verhoging van uw huurtoeslag en zorgtoeslag aanvraagt om de pijn nog enigszins te verzachten.

De stelling van vorige week

Vorige week besteedden we ook aandacht aan de AOW-korting bij het samenwonen. In de stelling van vorige week kon u aangeven of u het eens was met deze korting. Heeft u nog niet meegestemd? Geef dan nu nog snel uw mening!
 

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Proud to be Senior