Toch AOW-strafkorting bij inwonend kind

aow
Getty Images

De motie die moest regelen dat AOW’ers met een inwonend kind die mantelzorg verleend geen korting krijgt op de AOW heeft het niet gehaald. Het resultaat is dat ook deze AOW’ers € 340 bruto minder AOW ontvangen.

Je zou verwachten dat de overheid blij zou zijn met kinderen die inwonen bij hun zorgbehoeftige ouders. Het scheelt de staat bakken met geld die ze niet aan professionele zorg hoeft uit te geven. Maar niets is minder waar. De AOW van ouderen die een inwonend kind hebben die mantelzorg verleent, wordt net als van alle andere AOW’ers met een inwonend kind gekort. De motie die dit moest voorkomen heeft het gisteren in de Tweede Kamer niet gehaald.

Oplossingen voor ouderen
De belangbehartigers van ouderen zijn niet blij en ook boos, want eerder hadden de staatsecretarissen van Rijn (Volksgezondheid) en Klijnsma (Sociale Zaken) beloofd een goede oplossing voor de ouderen met mantelzorgers te vinden. De overheid verwacht meer inzet van informele zorg, naast alle andere hindernissen waar mantelzorgers en de ontvangers te maken krijgen moet ze nu ook afwegen welke de financiële gevolgen zijn.

Dat de AOW’ers met een inwonend mantelzorg verlenend kind gekort worden op de AOW komt door de invoering van de zogenaamde kostendelersnorm. Deze norm regelt dat wanneer er meerdere inkomens, uitkeringen in een huishouden zijn de uitkering omlaag kan omdat de ontvangers de kosten van het huishouden kunnen delen. De maatregel gaat voor nieuwe situaties per 1 januari 2015 in, voor bestaande situaties 1 juli 2015.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Proud to be Senior