Stelling: AOW korten bij inwoning terecht?

Stem en reageer!

stelling
Getty Images

Kinderen zijn terughoudend om hun oude ouders in huis te nemen, vanwege de dreigende korting op de AOW.

Veranderingen in de zorg

De veranderingen in de zorg gaan razendsnel. Ook ouderen die behoorlijk zorgbehoevend zijn, moeten langer thuis blijven wonen en gaan daardoor in toenemende mate leunen op hun familie, vrienden en buren. Eén van de manieren om die zorg te regelen, zeker als je niet bij elkaar in de buurt woont, is het plaatsen van een mantelzorg-woning in de tuin, of in huis een plekje inruimen voor vader of moeder.

Maar... veel families blazen de plannen om met hun hulpbehoevende ouders te gaan samenwonen af – zo lezen we vanmorgen in de Volkskrant – nu blijkt dat AOW-ers die bij hun kinderen intrekken, worden gekort op hun uitkering. Deze maatregel gaat in per 1 juli 2015 en brengt nogal wat onrust teweeg. Het gaat om een korting van 300 euro op een volledige AOW-uitkering van 1040 euro.

En eerder al waren er berichten die illustreerden dat de rijksoverheid en de meeste gemeenten niet klaar zijn voor samenwonen van kinderen en hun hoogbejaarde ouders. De gemeentelijke regelgeving is in de meeste gemeenten niet ingesteld op tijdelijke bewoning in huis of in een tijdelijk huis in de tuin. En ook aan het front  van de belastingen is er nog veel onduidelijkheid. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de hypotheekrenteaftrek? De zorgtoeslag?

Samenwonen met je hoogbejaarde ouders lijkt op deze manier een spannende onderneming te worden die veel frustraties kan opleveren en blijkbaar ook nog eens meer geld gaat kosten dan je vooraf kunt overzien. Het is als waden door een moeras en het is de vraag, of je dat er als mantelzorger nog wel bij kunt hebben.

stelling
Getty Images

 


Wat vindt u?

Gepensioneerde ouderen die bij hun kind(eren) intrekken, worden vanaf 1 juli 2015 met 300 euro per maand gekort op hun AOW-uitkering. Staatssecretaris Jette Kleinsma vindt dit rechtvaardig. Zij zegt: “ Mensen die samen in een huis wonen, kunnen ook de kosten samen delen.'

Wat vindt u? Is het rechtvaardig dat ouderen die inwonen bij hun kinderen, worden gekort op hun AOW-uitkering? Stem en geef uw mening! (De poll staat rechts van het artikel)

Auteur 
  • Lenny Langerveld