Lijfrente spreiden?

Vraag van de week

Getty Images

In verband met mijn aanstaande pensioen vallen de koopsompolissen vrij die ik in het verleden heb afgesloten. Is er een alternatief voor de lage rente zodat ik een hogere uitkering krijg?

Nee, of u nu een bankspaarproduct koopt of een klassieke lijfrente, u hebt steeds te maken met die lage rente. Nu met al uw polissen een levenslange lijfrente afsluiten is jammer, door de lage rente ontvangt u een veel lagere uitkering dan wanneer de rente hoger zou zijn.

Wat u wel kunt doen is een aantal van de nu expirerende polissen in vijf jaar laten uitkeren. De uitkering is dan hoger dan bij een levenslange lijfrente. De andere polissen parkeert u zolang tot uw 70ste verjaardag. In het jaar dat u 70 wordt gaat u vervolgens op zoek naar de beste lijfrente of beste bankspaarproduct. Misschien is de rente dan gestegen zodat de uitkering hoger is. Maar omdat u dan vijf jaar ouder bent, zal de uitkering van de levenslange lijfrente hoger uitvallen dan nu het geval is. Op die manier behaalt u mogelijk toch een beter resultaat.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel