Nabestaanden krijgen toegang tot e-mail overledene

Microsoft moet ouders en zussen van een overleden Nederlandse man toegang geven tot zijn Hotmail-account en zijn OneDrive-account. De nabestaanden hadden een kort geding tegen Microsoft aangespannen bij de Rechtbank Amsterdam omdat Microsoft weigerde toegang te verlenen.

Microsoft verweerde zich door te stellen dat de privacy van de overledene en de andere correspondenten in de mailbox beschermd moest blijven. De rechter oordeelde echter dat de Europese privacywet niet van toepassing is op overleden personen. De erfgenamen moeten wel zorgvuldig omgaan met de persoonlijke gegevens van derden in de mailbox. De erfgenamen wilden snel toegang tot het account om meer informatie te bemachtigen over de omstandigheden rond de plotselinge dood van de man. Ook willen ze zijn contactpersonen op de hoogte stellen van zijn overlijden.

Beleid
Het is beleid dat Microsoft in ieder geval aanvankelijk niet meewerken aan dit soort verzoeken. Indien nabestaanden echt toegang moeten hebben, zal Microsoft alleen handelen na een gerechtelijke procedure. Duitsland vormt hierop een uitzondering. Nabestaanden hoeven bij de oosterburen alleen een aantal documenten op te sturen die aantonen dat de accounthouder is overleden en de nabestaanden zijn wie ze beweren dat ze zijn.
Microsoft heeft twintig dagen de tijd om de nabestaanden toegang te geven tot het account. Doet Microsoft dit niet, dan volgt een dwangsom van tienduizend euro per dag met een maximum van een half miljoen.

Bron(nen):