Nieuwe buren: niet wachten tot er iemand aanbelt

Beter een goede buur dan een verre vriend.  Maar hoe leer je je nieuwe buren snel kennen? “Bewoners van een serviceflat krijgen veel meer kansen om contact te leggen”, weet Jan Brinkers van de Unie KBO.

Met de komst van auto en internet is het onderhouden van verre vriendschappen veel gemakkelijker geworden. Toch is een goede verhouding met de buren nog altijd een groot voordeel. Ze houden een oogje in het zeil, geven plantjes water tijdens vakanties en kunnen snel bijspringen als de nood aan de man is.

Zorgen voor elkaar

Ook Ellis Wessels (72) vond en vindt buren belangrijk. “Ik heb lang in hetzelfde buurtje gewoond. Vroeger was het contact onderling veel sterker. Ook al zat ik niet dagelijks bij ze op de koffie, we waren er als buren wel voor elkaar. Feestjes, oppassen op de kinderen, een noodgeval; je kon op elkaar terugvallen.”

Haar man overleed en in de loop der jaren veranderde de samenstelling in Ellis’ buurtje door verhuizingen. Er kwamen steeds meer jonge tweeverdieners; al dan niet met kinderen. “Op zich niks mis mee, maar het buurtgevoel werd minder sterk. En dat miste ik wel eens”, vertelt Ellis. “Daarom was het ook zo bijzonder dat ik dat gevoel drie jaar geleden weer terugvond na mijn verhuizing.” Ellis was in eerste instantie bang dat de intrek in een servicewoning haar sterk zou ontwortelen. Maar het tegendeel bleek weer. “Ik ben gewoon direct naar het restaurant gegaan en ben lid geworden van de bridgeclub; ik voelde me er al heel snel bijhoren. En dat wat ik in mijn oude buurt had gemist, is hier wel: een zorgzaam soort buurman- en buurvrouwschap. Je hoeft niets met elkaar als je dat niet wilt - maar als je het wel wilt, ga je gewoon naar het restaurant. En als er echt iets is, dan staan we voor elkaar klaar.”

Je moet het natuurlijk wel een beetje in je hebben om contact te maken, meent Jan Brinkers, beleidsmedewerker Wonen en Mobiliteit van de Unie KBO. “Maar in een servicewoning krijg je veel meer kansen om contact te leggen. De omgeving maakt het makkelijker. Er zijn allerlei groepjes en bijeenkomsten. Daar kun je gebruik van maken.” Alleen in je huis gaan zitten wachten tot er iemand komt, heeft volgens Jan Brinkers weinig zin. “Het gaat niet helemaal vanzelf, je moet er wel wat voor doen. Maar dat geldt natuurlijk voor elke vorm van contact, waar en wanneer dan ook.”

Samen leuke dingen doen

Er zijn veel manieren om actief contact te maken met de nieuwe buren of overige bewoners. “Je kunt natuurlijk een housewarmingparty geven waarbij je je buren uitnodigt”, vervolgt Jan Brinkers. “Maar het hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid: een uitnodiging om koffie te komen drinken om elkaar te leren kennen, kan natuurlijk ook. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld even een kaartje in de bus gooien. Of neem het initiatief om samen activiteiten te ondernemen. Plaats een oproep om gezamenlijk een hobby uit te voeren of een wandelclub op te richten, stel voor om samen te gaan fietsen. Of kijk wat er al georganiseerd wordt en sluit daar bij aan.”

Contact maken kan ook door iets voor een ander te doen. “Laat zien wat je in huis hebt. Ben je bijvoorbeeld handig met de computer? Kun je belastingformulieren invullen? Dat soort activiteiten zijn een prima middel om in contact te komen met anderen zonder dat het direct zo officieel wordt.” De beleidsmedewerker Wonen en Mobiliteit adviseert verder om van te voren op zoek te gaan naar een servicewoning die bij je past. “Veel mensen kiezen voor een servicewoning in de buurt; dat is gemakkelijker omdat je minder hoeft te wennen aan de omgeving en je kent er vaak al mensen, of je hebt gezamenlijke kennissen.” “Dat klopt,” weet ook Ellis Wessels. “Twee huizen verder woont een oud klasgenootje van vroeger. En hoewel we toen niet veel met elkaar hadden, zijn we nu goede vriendinnen geworden. Dat heeft mijn leven echt een stuk leuker gemaakt.”

 

Auteur