PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Nieuwe regels voor snelle e-bikes

De regels voor snelle e-bikes, de zogeheten speed-pedelecs, zijn op 1 januari 2017 veranderd. Wie na die datum een speed-pedelec koopt, krijgt automatisch een geel bromfietskenteken. De blauwe snorfietskentekens van speed-pedelecs die nu al rondrijden, zullen door de RDW worden omgezet in bromfietskentekens. Op 1 juli 2017 moeten alle speed-pedelecs dit kenteken hebben.

Wie met een bromfietskenteken rijdt, moet zich aan de regels voor bromfietsen houden. Dat betekent onder andere dat de fietser minimaal een AM rijbewijs moet hebben en een helm moet dragen. De fietser mag zelf kiezen tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec-helm. Zolang een speed-pedelec nog met een snorfietskenteken rijdt, gelden de regels voor snorfietsen.

Speed-pedelec of e-bike

Bij de speed-pedelec gaat de trapondersteuning door tot 45 kilometer per uur. Zonder meetrappen is de maximum snelheid 25 kilometer per uur. Bij een gewone e-bike stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur. Wie op een e-bike niet zelf mee trapt, komt niet vooruit. De e-bike geldt daarom als gewone fiets. Rijbewijs, kenteken, verzekering en helm zijn dan ook niet nodig voor een gewone e-bike.

Bron(nen):