'Over tien jaar is contant geld verdwenen'

Getty Images

Euromunten, tientjes en vijftigje; we gebruiken ze steeds minder. We pinnen massaal en bijna overal. Banken en winkeliers zijn er blij mee, maar er zijn ook bezwaren.

Voor het eerst is er dit jaar vaker gepind dan contant betaald. De Betaalvereniging registreert dit allemaal en denkt dat over tien jaar het contant geld praktisch is verdwenen. Directeur Gijs Boudewijn: "Wij verwachten dat het gebruik van contant geld dan beperkt blijft tot tien procent. Er is een kleine groep van mensen die het zal blijven gebruiken. Je moet dan denken aan principiële tegenstanders van het pinnen en sommige ouderen."

Voordelen

Boudewijn benadrukt de voordelen van pinnen. "Als je kijkt naar alle kosten, zoals het risico van overvallen, diefstal door eigen personeel en het tellen en afstorten van het geld, is contant geld ongeveer twee keer zo duur als pinnen." Ook banken en winkeliers hebben baat bij de populariteit van de pinpas. Het is goedkoper en overzichtelijker.

Nadelen

Maar er zijn ook bezwaren. Zo wordt ons koopgedrag minder bewust. Henriette Prast, hoogleraar consumenteneconomie aan de Universiteit Tilburg: "Je merkt niet dat je geld uitgeeft. Contant geld maakt de consument bewust van zijn uitgaven. Er zijn mensen die moeten rondkomen van 100 of 200 euro per week. Voor deze mensen is het heel prettig om precies te zien hoeveel geld ze nog hebben."

Volgens Prast kopen contante betalers ook meer gezonde producten. Met name jongeren en scholieren kopen meer ongezonde dingen als ze mogen pinnen, beweert ze.

Privacy

Volgens Bas Filippini, voorzitter van Privacy First, is er nog een ander nadeel. Onze privacy is volgens hem in het geding. "Als je alles moet pinnen, kijken de banken en de overheid over je schouder mee. Uiteindelijk wil de overheid ook nog weten waar je het aan uitgeeft. Ze controleren je keuzepatronen. Geld wordt verdacht gemaakt."

Filippini vindt het argument dat de criminaliteit daalt als we alle transacties in kaart brengen onzin. "Ik kom net uit Duitsland. Er wordt daar veel meer dan hier contant betaald, maar de criminaliteit is echt niet hoger. Ik zie niet in waarom het nu anders zou moeten gaan dan tien jaar geleden."

Wat denkt u, verdwijnt contant geld inderdaad binnen een paar jaar uit onze portemonnee? En heeft u zelf nog graag muntjes en briefjes op zak?

Bron: NOS