'Over tien jaar is contant geld verdwenen'

Euromunten, tientjes en vijftigje; we gebruiken ze steeds minder. We pinnen massaal en bijna overal. Banken en winkeliers zijn er blij mee, maar er zijn ook bezwaren.

Voor het eerst is er dit jaar vaker gepind dan contant betaald. De Betaalvereniging registreert dit allemaal en denkt dat over tien jaar het contant geld praktisch is verdwenen. Directeur Gijs Boudewijn: "Wij verwachten dat het gebruik van contant geld dan beperkt blijft tot tien procent. Er is een kleine groep van mensen die het zal blijven gebruiken. Je moet dan denken aan principiële tegenstanders van het pinnen en sommige ouderen."

Voordelen

Boudewijn benadrukt de voordelen van pinnen. "Als je kijkt naar alle kosten, zoals het risico van overvallen, diefstal door eigen personeel en het tellen en afstorten van het geld, is contant geld ongeveer twee keer zo duur als pinnen." Ook banken en winkeliers hebben baat bij de populariteit van de pinpas. Het is goedkoper en overzichtelijker.

Nadelen

Maar er zijn ook bezwaren. Zo wordt ons koopgedrag minder bewust. Henriette Prast, hoogleraar consumenteneconomie aan de Universiteit Tilburg: "Je merkt niet dat je geld uitgeeft. Contant geld maakt de consument bewust van zijn uitgaven. Er zijn mensen die moeten rondkomen van 100 of 200 euro per week. Voor deze mensen is het heel prettig om precies te zien hoeveel geld ze nog hebben."

Volgens Prast kopen contante betalers ook meer gezonde producten. Met name jongeren en scholieren kopen meer ongezonde dingen als ze mogen pinnen, beweert ze.

Privacy

Volgens Bas Filippini, voorzitter van Privacy First, is er nog een ander nadeel. Onze privacy is volgens hem in het geding. "Als je alles moet pinnen, kijken de banken en de overheid over je schouder mee. Uiteindelijk wil de overheid ook nog weten waar je het aan uitgeeft. Ze controleren je keuzepatronen. Geld wordt verdacht gemaakt."

Filippini vindt het argument dat de criminaliteit daalt als we alle transacties in kaart brengen onzin. "Ik kom net uit Duitsland. Er wordt daar veel meer dan hier contant betaald, maar de criminaliteit is echt niet hoger. Ik zie niet in waarom het nu anders zou moeten gaan dan tien jaar geleden."

Wat denkt u, verdwijnt contant geld inderdaad binnen een paar jaar uit onze portemonnee? En heeft u zelf nog graag muntjes en briefjes op zak?

Bron: NOS

46 Comments

Door Frank (niet gecontroleerd) op vr, 1-5-2020 - 22:28

Ik vind het een slechte zaak dat je wordt verplicht te pinnen. Het nibud waarschuwde als je moet pinnen heb je minder grip op je geld. Dus mensen met laag inkomen worden de dupe en ook ouderen

Door H (niet gecontroleerd) op do, 1-3-2018 - 10:30

Vind je een eng mannentje.

Door hans (niet gecontroleerd) op wo, 21-2-2018 - 13:42

Beste Mr. Cortius ,
als ik het goed begrijp zou U me ook nog willen verplichten een smartphone aan te schaffen almede hulpmiddelen nog erbij om daarmee om te kunnen gaan , ook nog een cursus voor 'bejaarden-appen' , en dat alles omdat uw bang bent dat ik mijn belasting niet goed genoeg afdraag en U voor mij moet ophoesten .. verder had U geen wensen ?? Goeie Dag nog !

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op di, 20-2-2018 - 15:43

Contant betalen moet blijven om beter overzicht te houden op je uitgavenpatroon .
Heb zelf altijd cash op zak voor betalingen .
Denk aan storingen van pin automaten of wat dan ook .
Vooral mensen die weinig te besteden hebben is dat beter te overzien.
En banken / overheid weten al genoeg van iedereen.
Dus een beetje privé mag wel!!

Door Andrea (niet gecontroleerd) op ma, 19-2-2018 - 14:58

Contant geld kan niet verdwijnen, omdat er altijd mensen zijn die niet kunnen pinnen e.d.
En bij het kopen van een b.v. de Straatkrant ga ik niet pinnen, dus er zullen altijd mensen de dupe worden.
Een overheid moet rekening houden met al zijn burgers. Doet zij dat niet dan riekt dat naar discriminatie.
Er wordt ingezet op participatie en zelfredzaamheid, maar zo zet je mensen buiten spel.

Door Van Boerem (niet gecontroleerd) op ma, 19-2-2018 - 14:30

Contant geld zal altijd blijven neem ik aan als dat nu 50% is of 20 % maar men moet ook niet willen om alleen de pas te gebruiken.

Door T. Cortius (niet gecontroleerd) op zo, 18-2-2018 - 16:34

Dat de overheid ons controleert is een goede zaak wat betreft geldstromen. Heel Nederland heeft profijt van belastinguitgaven. Daar mag kritiek op zijn, maar onze voorzieningen zijn van hoog niveau. Zwart geld=crimineel want er wordt geen belasting betaald, terwijl er wel van de belastingbetalers en dus de overheid wordt geprofiteerd. Gewetensloos dus. Stoppen met contant geld is dus de oplossing. Met een betaalapp van de bank weet je sneller wat je uitgeeft en wat je nog hebt, zelfs elk moment van de dag. Iedereen die gebruik maakt van social media loopt veel vaker gevaar op schending van de privacy!

Door D. Pol (niet gecontroleerd) op za, 17-2-2018 - 12:07

Ik betaal alles contant, en dat is een vrijheid die ik wil behouden.
Als ik ergens niet contant kan betalen, ga ik ergens anders heen!

Door Wilma (niet gecontroleerd) op za, 17-2-2018 - 09:58

Contant geld moet blijven. Om alle goede redenen die hier al opgegeven zijn. Maar ook omdat de banken er dik aan verdienen als alles via hun loopt. Dus die dringen aan op pinnen. Én omdat alle data die de controle op pingedrag oplevert big business is. Privacy!

Door P Jansen (niet gecontroleerd) op vr, 16-2-2018 - 17:21

Wat dacht U van de grote hoeveelheid zwart geld en crimineel geld?
Dit gaat volgens mij nooit verdwijnen.