PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Overwaarde lastig te verzilveren

Ouderen met  overwaarde in hun eigen huis kunnen die overwaarde nauwelijks verzilveren, omdat banken naar het inkomen kijken bij het verstrekken van een lening.  Bij een laag inkomen lukt het verzilveren niet, ook niet als de overwaarde een paar ton bedraagt.

Dit blijkt uit een onderzoek van seniorenorganisatie Anbo onder ruim 8000 senioren. Acht op de tien onderzochte senioren heeft overwaarde in de eigen woning. Het huis is in gunstige tijden gekocht, de hypotheek is (deels) afgelost en bij verkoop  zou het meer opleveren dan de resterende hypotheek.  Drie op de tien senioren wil die overwaarde vrijmaken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn woningaanpassing (68%), aanvulling op het pensioen (35%) en het betalen van zorgbehoefte (33%). Dit blijkt dus nauwelijks te lukken.

Verhuizen of verbouwen

Senioren willen langer thuis blijven wonen en ook het regeringsbeleid is daar op gericht. Als ouderen op een gegeven moment lichamelijke beperkingen krijgen, zijn er twee mogelijkheden: verhuizen of verbouwen. Uit eerder onderzoek van de Anbo is gebleken dat verhuizen naar een aangepaste woning nog niet zo gemakkelijk is. Nu blijkt dat het ook niet zo eenvoudig is om de overwaarde in te zetten voor een woningaanpassing. De Ano heeft daarom vorige maand een hulpfonds woningaanpassingen gelanceerd.

Reactie toevoegen