Profiteer van de lage rente op latere leeftijd

Getty Images


Leeftijd speelt geen rol bij het afsluiten of oversluiten van de hypotheek. Sterker nog op latere leeftijd kunt u vaak optimaal profiteren van de lage hypotheekrente.

De hoogte van de hypotheekrente wordt in grote mate bepaald door de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheekschuld. Bij een lage risicoklasse is de hypotheekrente vaak lager dan het tarief met NHG.

Op latere leeftijd is de hypotheek vaak grotendeels afgelost, waardoor deze laag is in verhouding tot de woningwaarde. U komt dus in aanmerking voor de laagste hypotheekrente in de markt.

Ruime leencapaciteit

Een lage hypotheekrente betekent ook dat u meer kunt lenen. De maximale hypotheek wordt namelijk deels bepaald door de maandlast in verhouding met het inkomen (ook een pensioen en AOW zijn een vast inkomen).

Heeft u de hypotheek afgesloten voor 2013, dan komt u in aanmerking voor het ‘overgangsrecht’. Dit betekent dat u onder voorwaarden de huidige aflossingsvorm mag behouden, ook aflossingsvrij. Uw maandlasten blijven hierdoor laag, wat zorgt voor een extra ruime leencapaciteit. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Meer mogelijkheden bij de aankoop van een nieuwe woning.
  • De nieuwe hypotheek is bij oversluiten bijna altijd passend.
  • De kosten van een nieuwe hypotheek (inclusief de boeterente) kunnen worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. (Tip: de kosten voor een nieuwe hypotheek zijn daarbij fiscaal aftrekbaar.

Kosten hypotheekadvies lager

Bent u gepensioneerd, dan zijn de kosten voor hypotheekadvies vaak lager. Bij veel advieskantoren krijgt u korting omdat de werkzaamheden voor de hypotheek een stuk minder zijn. Er hoeft bijvoorbeeld geen advies te worden gegeven rondom werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.  

Nu een stijging van de hypotheekrente wordt verwacht, is dit het moment om te profiteren van de huidige tarieven.

Bereken vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden >>

Auteur 
  • Roel van Oirschot