Reisverzekeraars beperken bagagedekking

Reisverzekeraars stellen in de meeste gevallen een limiet op bagagedekkingen. Dit zou komen door het claimgedrag van consumenten. Verzekeraars hanteren dan ook strenge polisvoorwaarden en beperkte dekkingen. De premies zijn gelijk gebleven of licht gestegen.

Dat meldt Pricewise op basis van een recente analyse van de polisvoorwaarden. De maximale bagagedekking voor een reisverzekering met een standaard dekking loopt uiteen van duizend tot vierduizend euro. Gemiddeld is de maximale vergoeding 2815 per persoon. Bij een op de drie reisverzekeringen is er geen standaard bagagedekking. Dat moet apart worden verzekerd. Bij sommige verzekeraars is de bagagedekking tegen betaling uit te breiden.

Elektronica

Verzekeraars beperken de uitkering voor veel geclaimde producten door deze in één categorie onder te brengen en daaraan een maximum bedrag te verbinden. Zo vallen foto- film- en videoapparatuur in één categorie met een maximale dekking van gemiddeld 1350 euro. De laagste dekking van deze categorie is 300 euro. Bij twee op de drie verzekeraas valt een laptop ook in deze categorie.

Dagwaarde

Verzekerden claimen elektronische apparatuur het vaakst. In veel gevallen keren verzekeraars daarom niet de volledige waarde uit. Reisverzekeraars gaan bij schade in de meeste gevallen uit van dagwaarde van het product. Zij hanteren daarvoor jaarlijkse – soms maandelijkse – afschrijvingspercentages. Voor mobiele telefoons is het afschrijvingspercentage gemiddeld 2,75 procent per maand of 33,33 procent per jaar. Daarnaast kan de vergoeding lager uitvallen als er een eigen risico is. Het gevolg is dat de vergoeding voor een mobiele telefoon gemiddeld maximaal 231 euro bedraagt. De aanschafwaarde is in werkelijkheid natuurlijk veel hoger.

Bron(nen): Pricewise, Pricewise