Samenwonen met verblijven

Vraag van de week

Getty Images

Mijn partner en ik wonen al een tijd samen. Nu hij ernstig ziek is, vraag ik me af of we naast onze samenlevingsovereenkomst niet ook een testament zouden moeten hebben. Natuurlijk alleen als dat nog kan, want mij man is vaak in de war. Loop ik grote risico’s?

Samenwoners erven niet automatisch van elkaar, dat kan alleen als de andere partner per testament tot erfgenaam is benoemd. Als het kan dan is het zeker raadzaam om nog een testament te laten opstellen waarin uw rechten als partner beter beschermd zijn dan door de samenlevingsovereenkomst. Toch hoeft er nog geen man over boord te zijn als een testament niet meer lukt.

In veel samenlevingsovereenkomsten staat namelijk een verblijvingsbeding. Dit beding zorgt ervoor dat alle gemeenschappelijk bezittingen verblijven aan de langstlevende partner. U moet daarbij denken aan de en/of-rekeningen die op uw beider naam staan of de woning waar u beiden eigenaar van bent. Ook samen gekochte en betaalde meubels vallen er onder.

In het artikel in uw samenlevingsovereenkomst waar gesproken wordt over het verblijvingsbeding staat ook of u het eigendom van de andere partner verkrijgt met of zonder inbreng. Hier wordt bedoeld dat u er wel of niet voor hoeft te betalen.

Voor de erfbelasting bent u wel gewoon partner en over hetgeen u conform het verblijvingsbeding verkrijgt moet ook gewoon erfbelasting worden betaald. Wel heeft u recht op de vrijstelling voor partners van €671.910 in 2021.

Heeft uw partner kinderen dan kan het zo zijn dat zij door het verblijvingsbeding minder erven dan hun legitieme portie. Doen de kinderen een beroep op hun legitieme portie dan is het bedrag waar ze recht op hebben (niet op spullen) na zes maanden opeisbaar. Dat is een extra reden om een testament te laten opstellen zodat de kinderen een niet-opeisbare vordering op u krijgen die pas opeisbaar wordt bij uw overlijden (en de andere wettelijke bepalingen).

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.