PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Test: de beste wasmachine

Op het eerste gezicht mogen alle wasmachines op elkaar lijken, maar vanzelfsprekend verschillen de prestaties van de apparaten flink van elkaar. De beste zijn een wasmachine van Bosch en van Siemens.

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Bosch WNAAS324471 (¢590) en de Siemens WMN16S4471 (¢600) krijgen als enige wasmachines in de test een hoger testoordeel dan een 7 van de onderzoekers. Beide apparaten hebben een capaciteit van 7 kg. De Bosch en Siemens blinken vooral uit in het schoonwassen van katoen op 40C. Bij het schoonwassen van synthetica komen ze net iets minder uit de test dan een wasmachine van Miele. Aanmerkelijk minder goed komen ze uit de bus op het onderdeel spoelen. Beide machines hebben een hoog toerental bij het centrifugeren: 1600. Bij bijna alle andere wasmachines uit de test is het toerental 1400.

Grote machines

Wasmachines worden steeds groter, zo merkten de onderzoekers op. Terwijl vijftien jaar geleden 5 kg de standaard was, zijn deze machines nu nauwelijks nog te vinden en staan er machines voor 12 kg in de winkel. Overigens bleek uit een klein praktijkonderzoek van de Consumentenbond dat de was gemiddeld 3 tot 5 kg weegt. Een machine voor 12 kg is dus ruim bemeten. Wie kiest voor een machine voor 8 heeft met de Bosch WAS32470NL (¢650) de beste uit de test.

Reactie toevoegen