Waarborgfonds ontvangt meer claims

Getty Images

Hoewel er vanwege de coronacrisis in 2020 minder verkeer was, heeft het Waarborgfonds iets meer claims ontvangen: 45.149 tegen 44.345 in 2019. Claims over wegmeubilair zijn flink gestegen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Waarborgfonds. Claims over wegmeubilair kwamen in 2020

met ruim twintigduizend claims het vaakst voor, gevolgd door parkeerschaden met bijna twintigduizend claims. Bij claims over wegmeubilair wordt bijna iedere claim toegewezen, omdat het eenvoudig te bewijzen is. Bij schade aan een vangrail is het snel duidelijk dat er een motorvoertuig bij betrokken was en dat deze aansprakelijk was.

Bij parkeerschade is het lastiger te bewijzen dat de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Schade kan namelijk ook veroorzaakt zijn door een fiets of winkelwagentje. In praktijk worden tussen de zestig en zeventig procent van de claims toegewezen.

Schadebedrag

Bij wegmeubilair is het gemiddelde schadebedrag vijftienhonderd euro, bij parkeerschade is dat 850 euro. Bij letselschade zijn de bedragen aanzienlijk hoger: gemiddeld 16.500 euro in 2020. In totaal keerde het Waarborgfonds vorig jaar 65,65 miljoen euro uit. In ongeveer 85 procent van de gevallen was het een onbekende dader, in 15 procent van de gevallen was de dader onverzekerd.

Het Waarborgfonds wordt betaald via een jaarlijkse bijdrage van 7,40 euro per motorrijtuig met een kenteken. Bromfietsers en motorrijtuigen zonder kenteken betalen 1,15 euro.

Bron: Waarborgfonds

Auteur 
  • Perry van Dijk