Wat kost m’n elektrische fiets aan stroom?

Eén keer accu opladen kost zo'n 15 cent

We gebruiken onze elektrische fietsen vooral deze zomer, eigenlijk elke dag. We laden ze dan ook bijna dagelijks op. Gaan we dat straks merken in de stroomrekening? Ik maak me er toch een beetje zorgen om.

De aankoop van een elektrische fiets en vooral de accu, is duurder dan het verbruik. Ik kan nu wel met kilowatturen gaan goochelen, maar u moet er vanuit gaan dat elke 100 kilometer die u fietst, ongeveer 15 cent aan stroom kost. Dus als u samen met uw partner op een dag een flinke rit maakt, bent u dus 15 cent kwijt. Een te verwaarlozen bedrag voor een dagje uit.  Als u het over de hele zomer bekijkt, ligt dat natuurlijk anders, maar veel meer dan enkele tientjes bent u natuurlijk niet kwijt.  Als u een fiets met een wat sterkere middenmotor hebt,  ligt dat bedrag ongeveer 10 procent hoger.

De meeste klachten van elektrische fietsers gaan dan ook niet over het stroomgebruik, maar over de levensduur van de accu.  Een vervangende accu kost vaak 500 euro.
Ook het mobieltje, waarvan de accu bijna dagelijks opgeladen moet worden,  is zuinig in het verbruik. Afhankelijk van het merk en model duurt het twee tot drie uur voordat de telefoon geheel geladen is. Dat kost ongeveer 0,2 cent per keer. Alles bij elkaar is dat op jaarbasis dus niet meer dan 70 cent. Dat kost je de kop niet, ook niet als het er twee of drie zijn in een gezin.

Anders ligt dat bij de elektrische auto. Als die vaak thuis aan de stekker legt, kan je stroomgebruik op jaarbasis verdubbelen.