Wat mag ik belastingvrij aan spullen voor mijn (klein)kinderen mee terug nemen uit het buitenland?

Getty Images

Volgende maand ga ik voor een maand naar Indonesie. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben mij een waslijst gegeven van spullen (vooral kleding) die ik voor ze mee “moet” nemen. Ik was van plan om een extra (lege) koffer mee te nemen, want ik gun ze dat van harte. Maar mag dit eigenlijk zo maar?

Eigenlijk staan alle antwoorden over de invoer van goederen op de site van de belastingdienst. In het kort komt het voor u neer op het volgende:

Wanneer u vanuit de Indonesië (een niet EU-land) naar Nederland terugreist, mag u een beperkte hoeveelheid goederen meenemen zonder belastingen bij invoer te betalen. U hoeft in elk geval geen belastingen te betalen over persoonlijke bagage (reisbenodigdheden). Dit zijn alle gebruiks- en verbruiksgoederen zonder handelskarakter. Het gaat alleen om goederen bestemd voor persoonlijk gebruik van u of voor gebruik door de leden van uw gezin die mee zijn geweest tijdens uw reis. Er mag geen sprake zijn van een commercieel karakter. Aan alcoholhoudende dranken, tabaksartikelen en geneesmiddelen mag u een geringe hoeveelheid (bijvoorbeeld 1 liter sterke drank, 50 sigaren; zie verder de site van de belastingdienst) invoeren.

Maximum € 430
U hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor andere goederen die u buiten de EU heeft gekocht, als de totale waarde niet meer is dan € 430. Onder die € 430 vallen ook geschenken die u meeneemt. De waarden van geneesmiddelen, tabaksproducten, alcoholhoudende producten en persoonlijke bagage die toegestaan zijn tellen niet mee bij deze € 430.

Nagemaakte artikelen
Het is verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen en in te voeren in Nederland. De Douane neemt deze artikelen in beslag en u krijgt een boete. Veel voorkomende artikelen die worden vervalst zijn: schoenen, kleding, tassen, horloges, cd's, dvd’s en parfum.
Als handelaren in het buitenland u voor zeer lage prijzen merkartikelen aanbieden, kunt u er bijna altijd van uitgaan dat het om namaak gaat.

Uitzondering
Het invoeren van nagemaakte artikelen is verboden, tenzij er sprake is van een zeer kleine hoeveelheid voor eigen gebruik.

Rode en groene doorgang
Op de luchthavens in Nederland kennen we de rode en de groene doorgang. Wanneer u iets heeft aan te geven, moet u kiezen voor de rode doorgang.

Auteur 
  • Nicole Goud