Wie werkt houdt dit jaar meer over, maar gepensioneerden profiteren niet mee

Werkenden gaan er dit jaar netto op vooruit, terwijl de inkomensstijging van gepensioneerden daarbij achter blijft. Dat blijkt uit cijfers van salarisadministrateurs ADP en Visma Raet.

Dat schrijft de Telegraaf.

Het hogere nettoloon is vooral te danken aan de overheid: de belastingtarieven zijn aangepast en wie werkt krijgt een hogere heffingskorting.
Bij een inkomen van zo’n €2.000 bruto per maand, blijft er daardoor per maand €30 meer over. Bij een modaal inkomen van zo’n €3.000 per maand loopt het netto voordeel per maand op naar zo'n €50. Met deze tool kunt u zelf zien hoeveel u erop vooruit gaat.

Maar voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen of  een zelf bijgepspaard pensioen uit een lijfrente is er minder goed nieuws. Dat komt doordat het belastingtarief in de eerste schijf  omhoog gaat. Bij werkenden staat daar een hogere heffingskorting tegenover, die gepensioneerden niet krijgen. Dat wordt deels gecompenseerd door de verhoging van AOW-uitkeringen.

Daar komt nog eens bij dat de dreiging van pensioenkortingen nog steeds niet helemaal uit de lucht is. De twee grootste pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PFZW (zorg) hebben al laten weten dat kortingen vooralsnog niet nodig zijn, maar uit onderzoek van ABN Amro, lijken de pensioenfondsen voor  verloskundigen (SPV) en DB Kring Premie, niet aan kortingen te ontkomen.