Zoveel gaat Jan Modaal er in 2021 op vooruit

Het modaal inkomen van 'Jan Modaal' stijgt volgend jaar met 45 euro. Dat zegt salarisverwerker Visma Raet tegen RTL Nieuws na een doorberekening van de plannen die in de begroting staan.

Voor het modaal inkomen van 2021 is Raet uitgegaan van een bruto maandloon van 2778 euro. Nederlanders die dat volgend jaar verdienen, krijgen er dus enkele tientjes bij. Ook mensen die het minimumloon verdienen gaan erop vooruit: 25 euro. Wie twee keer modaal verdient, krijgt er in 2021 vijf tientjes bij.

Bij de berekeningen heeft Raet geen rekening gehouden met mogelijke stijgingen van de pensioenpremie.

Jan Modaal?

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd. Vandaag de dag wordt het figuur ‘Jan Modaal’ nog altijd veel gebruikt; hebben bepaalde politieke maatregelen negatief effect op de koopkracht van Jan Modaal, dan wordt er veelal actie ondernomen en worden de maatregelen aangepast.

Lees hier wat het modaal inkomen van 2020 is.