WOZ-waarde naar record en dat betekent meer belasting betalen

...en soms minder rente

Getty Images

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was op 1 januari van dit jaar 315.000 euro. Dat is een stijging van 8,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

WOZ-waarde naar recordhoogte

Dat is een nieuw record en de hoogste gemiddelde woningwaarde ooit. Voor de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) stellen gemeenten de waarde van een woning vast. Dat doen gemeenten aan de hand van een taxatie, die voor het overgrote deel 'de markt' volgt. Als een vergelijkbaar huis in de buurt voor een hogere prijs wordt verkocht, stijgt de WOZ-waarde van alle vergelijkbare woningen in die buurt. De sterk gestegen WOZ-waarde is dus vooral toe te schrijven aan de oververhitte woningmarkt.

In de gemeente Bloemendaal hebben huizen met 828.000 euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde. In Pekela is een huis met gemiddeld 167.000 euro het laagst gewaardeerd. Dat was in voorgaande jaren ook het geval.

Stijging sterktst buiten de Randstad

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de woningwaarde relatief het meest met 19,5 procent, van gemiddeld 195.000 euro op 1 januari vorig jaar naar 233.000 euro dit jaar. In de grote steden nam de WOZ-waarde in Rotterdam het meest toe, met 11,4 procent (naar 274.000 euro), gevolgd door Utrecht. Daar steeg de gemiddelde waarde van een huis met 9,8 procent, naar 393.000 euro.

In Amsterdam lijkt de rek er een beetje uit: de WOZ-waarde steeg daar met 2,1 procent. (Tekst gaat door onder de foto)

Getty Images

Hogere WOZ = meer belasting betalen

Een gestegen WOZ is deels goed nieuws, omdat de woning meer waard is geworden. Dat is niet alleen gunstig bij de verkoop, want het kan ook een reden zijn om de zogeheten risico opslag van de hypotheek af te krijgen: je betaalt dan een lager rentepercentage. Als je aan de voorwaarden voldoet is dat eenvoudig te regelen, meer daarover lees in dit artikel over de hypotheekcheck.

Wat de belastingen betreft is een hoge WOZ-waarde minder gunstig. Gemeentelijke heffingen zijn daar vaak op gebaseerd, een eigen woningforfait werkt door in de inkomstenbelastnig, en voor de erfbelasting is de WOZ-waarde een standaard grondslag. Ouderenbond ANBO roept gemeenten daarom op de heffingen te verlagen. Vooral als de hypotheek grotendeels of helemaal is afgelost, kan het lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Dan kan in het begin van het jaar, tot zes weken nadat de beschikking van de gemeente op de mat is gevallen. Hier vind je een voorbeeldbrief.
 

Auteur