‘Als ik ooit nog thuis kom’

Verhalen uit de oorlog

Tijdens een vakantie in Frankrijk ontdekte Rob Dijksman een Nederlands ereveld, waar de bemanning van een bommenwerper begraven ligt. Bij het graf van een van hen, Wim Kuijpers, dacht hij: ‘ik wil weleens weten wie deze man was’.

Daarmee begon een zoektocht naar een man waarmee hij geen enkele band had. Terug in Nederland wist Rob Dijksman de familie van Wim Kuijpers op te sporen. Hij komt in contact met Mariëlle Kuijpers, een achternicht van Wim. Zij is in het bezit van een collectie dagboeken die Wim schreef als Engelandvaarder.

Samen met haar schreef Rob een boek, gebaseerd op de dagboeken van Wim. Dit boek is verschenen onder de titel ‘Als ik ooit nog thuis kom’.

Over Wim Kuijpers

Op 18 mei 1942 vertrok Wim vanuit zijn woonplaats in Limburg met de bedoeling vanuit Engeland tegen de Duitsers te vechten. Via België en Zwitserland belandde hij in Frankrijk, waar hij valse papieren kreeg. Vervolgens reisde hij af naar Spanje en kwam uiteindelijk via Curaçao terecht in New York. Begin 1943 vertrok hij naar Canada, waar hij een infanterietraining kreeg. Uiteindelijk kwam hij in april 1943 aan in Londen. Hier ontmoette hij Audrey Atkins, met wie hij later dat jaar trouwde.

Na een opleiding tot boordschutter sloot Wim zich aan bij de Royal Air Force, waar hij in het Nederlandse 320 Squadron kwam. Op 20 december 1943 maakte hij zijn eerste operationele vlucht. Tijdens zijn diensttijd zagen hij en Audrey elkaar weinig. Wel schreef ze hem dat ze in verwachting was van hem.

In het voorjaar van 1944 werd Wims toestel boven Frankrijk getroffen door luchtafweer. Alle bemanningsleden kwamen om bij de crash. Enkele maanden later werd zijn zoontje geboren, die naar zijn vader werd genoemd: William.

Na een eerste begrafenis in Engeland, werd Wim na de oorlog herbegraven in Orry la Ville, waar Nederlanders liggen die tijdens de oorlog in Frankrijk omgekomen zijn. Zijn weduwe vertelt over haar eerste man.

Over Stichting Oorlogsverhalen

Stichting Oorlogsverhalen wil verhalen uit de oorlog, zowel uit Nederland als uit de Nederlandse (voormalige) Overzeese Gebieden, vastleggen voor het grote publiek om de bijzondere herinneringen aan de oorlog levend houden.