Muggenbeten behandelen

Krabben verergert uw jeuk

Getty Images

Ze kondigen zich al aan met vervelend gezoem en zadelen u ook nog op met jeuk: muggen. Waarom prikken deze insecten ons toch zo graag? En wat kunt u doen tegen de jeuk?

Niet alle soorten muggen steken. Alleen vrouwelijke steekmuggen – de naam zegt het al – bezorgen u bulten. Normaal leven ze van plantensappen, tenzij ze bevrucht zijn. Voor de ontwikkeling van hun eitjes hebben ze dan meer voedingsstoffen nodig en die halen ze uit ons bloed.

Muggen steken niet met een angel, zoals bijen en wespen, maar hebben speciale monddelen waarmee ze in de bloedvaatjes in de huid prikken. Deze monddelen werken als holle naaldjes. Zo zuigen de vrouwtjes een beetje bloed op.

Waarom jeuk?
Vaak voelt u het niet eens als er een mug in uw been of arm hapt. De gevolgen van een muggenbeet merkt u wel: u krijgt een hevig kriebelende bult.

Hoe ontstaat die jeuk? Normaal stolt bloed als u een wondje heeft. Om het bloed rustig te op te kunnen slurpen, moet het even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in uw huid. Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij, wat zorgt voor een allergische reactie die gepaard gaat met jeuk, roodheid en zwelling.

Kriebel verlichten
Met anti-muggenmiddelen houdt u de insecten uit uw buurt, maar sommige mensen lijken ware muggenmagneten en worden toch altijd gestoken. Gelukkig blijven de gevolgen van een beet meestal beperkt tot een irritante bult die na een paar dagen vanzelf verdwijnt.

Probeer niet te krabben, want krabben maakt de jeuk en de bult alleen maar erger. Koelen met een koude, natte doek of een ijsblokje gaat de zwelling en de kriebels wel tegen. Of smeer er een zalf of lotion tegen insectenbeten van de drogist op. Ook deppen met azijn of met een nagel een kruisje in de bult zetten, verlicht bij sommige mensen de jeuk.

Als u heel gevoelig bent voor muggensteken helpt een corticosteroïdenzalf of een zalf of tabletjes met antihistaminica tegen de hevige jeuk. Soms ontstaat er ook een blaasje of blaar, waarin bacteriën terecht kunnen komen waardoor u een ontsteking krijgt. Zo’n bacteriële infectie is te bestrijden met antibiotica.

Tropische ziekten
In Nederland komen van nature ruim dertig soorten steekmuggen voor. Deze brengen geen ziektes over op mensen. Een aantal buitenlandse muggensoorten doet dat wel. De bekendste is misschien wel de malariamug. Andere exotische muggen kunnen ziekten als dengue, gele koorts, de West-Nijlziekte en chikungunya, Japanse encefalitis overbrengen.

Gaat u op reis naar een (sub)tropisch land waar zulke muggen rondvliegen, dan is het verstandig om muggenbeten zo veel mogelijk te voorkomen. Draag bedekkende kleding en smeer blote huid in met een middel dat DEET bevat. In malariagebieden moet u daarnaast malariatabletten slikken. Tegen gele koorts en Japanse encefalitis kunt u zich laten inententen

Bron 
  • Huidarts
  • Huidinfo
  • RIVM
  • Huidziekten