Obstipatie tijdens uw vakantie

Let op uw eetpatroon!

Getty Images

Veel mensen hebben last van obstipatie tijdens de vakantie. Deze verstopping komt meestal door stress, vreemde toiletten of een ander eetpatroon. Hoe zorgt u voor een regelmatige stoelgang tijdens de vakantie?

Er wordt gesproken van obstipatie wanneer iemand minder dan drie keer in de week ontlasting produceert, of als poepen alleen lukt door heel hard te persen.[ITEMADVERTORIAL]

Duidelijke planning

Voor u vertrekt zit u al in de spanning: Heb ik alles bij me? Hoe lang duurt het voor we er zijn? Waar komen we terecht? Stress kan de stoelgang nadelig beïnvloeden. Het kan obstipatie veroorzaken.

Probeer daarom van tevoren een duidelijke planning te maken. Zorg dat u een lijst heeft waarop u alles afstreept dat u heeft ingepakt. Zo kunt u niks vergeten.

Stippel van tevoren de reis helemaal uit. Dan weet u precies hoe laat u waar precies bent en hoe lang de reis nog duurt. Ga niet haasten. Probeer op deze manier de zenuwen wat in bedwang te houden.

Kleine, vieze of gehorige wc's

Het vliegtuig
Het idee van een lange vliegreis en een klein toilet kan ervoor zorgen dat u de ontlasting gaat ophouden. Doe dit niet, maar zorg ervoor dat u voor de vlucht op het vliegveld nog even naar het toilet gaat. Dan hoeft u het vliegtuigtoilet in ieder geval niet lang bezet te houden voor de grote boodschap.

Bij de benzinepomp
Wanneer u met de auto of bus reist, wordt er af en toe wel een tussenstop gemaakt om naar het toilet te gaan. Maar de wc's die u onderweg tegenkomt, zijn vaak erg vies. Neem daarom voor vertrek altijd rustig de tijd om naar de wc te gaan. Als u onderweg toch moet, stop dan liever bij een restaurant dan bij een benzinepomp of parkeerplaats. Bij een restaurant heeft u meer kans op een fatsoenlijk toilet, toiletpapier en geregelde schoonmaak, dan bij een onbeheerde parkeerplaats.

Op de camping
Met de toiletrol onder uw arm en het gevoel dat iedereen weet dat u moet poepen, loopt u naar het toiletblok. In het toiletblok kan iedereen u horen en zijn de toiletten negen van de tien keer te vies om op te zitten. Allemaal redenen om toch nog maar even niet te gaan. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga toch op het moment dat u aandrang voelt. Stel de ontlasting niet uit. Bedenk dat iedereen poept en dat het bij alle mensen stinkt; u bent niet anders dan de rest.

Wat kunt u verder nog doen?

Let op uw eetpatroon
Op vakantie is uw eetpatroon anders dan thuis. U eet op andere tijden en vaak ook wat minder gezond dan thuis. Doordat u minder vezelrijk eet kan obstipatie ontstaan. Probeer dus te letten op wat u eet. Drink voldoende, liefst twee liter op een dag. Eet groente, fruit en volkorenproducten.

Beweging
Dagelijks een half uur flink bewegen is goed voor de darmbeweging, het voorkomt obstipatie.

Laxeermiddelen
Let op met het gebruik van laxeermiddelen. Gebruik ze niet langdurig, want het lichaam raakt er snel aan gewend. Langdurig gebruik kan ervoor zorgen dat u steeds meer laxeermiddel nodig heeft voor hetzelfde resultaat.

Persen
Ga niet extreem hard persen wanneer de ontlasting moeilijk komt, dit kan aambeien veroorzaken. Aambeien zijn uitgezakte en opgezwollen zwellichamen in de anus. Ze kunnen jeuken, pijn doen en een drukkend of brandend gevoel veroorzaken.

Auteur