Gezonde en verrassende vakantietips

Handigheidjes voor nóg meer vakantieplezier

Getty Images

Dat je in verre oorden beter geen kraanwater kunt drinken, weten we allemaal wel. Maar hoe u zich verstaanbaar maakt bij een arts in het buitenland? Hoe u jetlag voorkomt? En hoe u voorkomt dat hooikoorts het vakantieplezier vergalt? Verrassende tips voor een gezonde vakantie.

Een jetlag kan het vakantieplezier behoorlijk bederven. Gelukkig is er een nieuwe aanpak om een verstoord slaap-waakritme te voorkomen. Het belangrijkste is dat u vóór de vliegreis licht opzoekt of juist vermijdt. Als je daarmee drie dagen van tevoren begint, kunt u uw slaap-waakritme een paar uur verschuiven, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Zo kunt u zich alvast aanpassen aan de tijdzone van de bestemming, en daardoor heeft u veel minder last van een jetlag.

Hoe pakt u het aan? Vliegt u naar het oosten, dan kunt u met extra licht (daglicht of een sterke lamp) vroeg in de morgen zorgen dat u eerder wakker wordt. Vliegt u naar het westen, dan heeft u juist laat in de avond extra licht nodig om te zorgen dat u later wakker wordt. De juiste tijdstippen luisteren nauw. Daar is een handig hulpmiddel voor: Jetlagrooster.com. Vul op deze website uw vliegreis in en u krijgt binnen een paar seconden een tijdschema voor de drie dagen voorafgaand aan het vertrek, met de uren waarop u zo veel mogelijk licht moet opzoeken en de uren waarop u het licht juist moet vermijden. 

Slimmigheidjes voor de smartphone

Heeft u een smartphone of tablet? Twee handige apps die de vakantie nóg gezonder maken!

Meet de zonkracht

Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller u verbrandt, en hoe groter de kans op huidkanker. Helaas is de zonkracht soms veel groter dan u denkt. De Zonkracht-app van KWF Kankerbestrijding maakt verstandig zonnen heel makkelijk. Met een paar simpele vragen stelt de app vast welk huidtype u heeft. Vervolgens houdt u uw smartphone in de zon, laat u de app de zonkracht meten, en krijgt u een advies dat bij uw huidtype past. U kunt de gegevens van negen personen opslaan.

Neem uw mobiele medicijnwekker mee

Op vakantie raakt u prettig ontregeld: alle gevoel voor tijd verdwijnt. Maar daardoor vergeet u ook op tijd uw medicijnen te slikken. De MemoMedic-app is een persoonlijke medicijnwekker. U kunt de app ook gebruiken als persoonlijk medisch dossier. Zo heeft u op reis alle belangrijke medische gegevens bij u in de smartphone.

Laat de zakdoekjes maar thuis

Dit jaar op reis zonder hoofdpijn, niesbuien en tranende ogen? Controleer dan wanneer het hooikoortsseizoen op de vakantiebestemming begint én welke gebieden je beter kunt mijden. Op pollennieuws.nl kunt u dagelijks zien welke bloemen, planten en bomen in Nederland voor veel pollen zorgen. Leuk extraatje: van iedere bloem, plant en boom wordt een filmpje getoond, zodat u ze kunt herkennen. Daarnaast kunt u de pollen- en hooikoortsverwachting per regio bekijken. Op polleninfo.org vindt u actuele informatie over pollen in andere Europese landen.

Regel een Europese gezondheidspas

Als u in het buitenland medische hulp nodig heeft, wil de arts of het ziekenhuis een bewijs zien dat u verzekerd bent voor ziektekosten. Dat kan met de Europese gezondheidspas (EHIC). De pas is geldig in EU-landen en daarnaast ook in Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Zwitserland. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Die bepaalt aan de hand van uw zorgverzekering welke kosten vergoed worden. Iedere vakantieganger met een basiszorgverzekering kan gratis een EHIC-pas aanvragen.

Pas op voor verstekelingen

Pas ook op voor verstekelingen zoals teken of de bedwants. Voorheen kwam de bedwants vooral voor in goedkope hotels in niet-westerse landen. Wie geen exotische reizen maakte, had nergens last van. Nu we met z’n allen de hele wereld over reizen, is het beestje opgerukt naar landen als Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Volgens ongedierte-bestrijders is het aantal meldingen ook in Nederland toegenomen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine