Je verwacht het niet, maar dit zijn bronnen van bacteriën in de badkamer

Getty Images

Hygiëne is belangrijk. Zeker in de badkamer, waar je niet voor niets bent – namelijk om schoon te worden of te blijven. Pas daarom op voor deze verrassende bronnen van bacteriën en schimmels.

Badeendje

Je zou het niet verwachten, maar rubberen badeenden zitten vol bacteriën en schimmels, zo blijkt uit Zwitsers en Amerikaans onderzoek. De onderzoekers lieten elf weken lang badeendjes dobberen in schoon water en een andere lading in gebruikt badwater (met zeep, zweet en menselijke bacteriën). Toen ze werden samengeperst, zaten er in vier van de vijf potentiële ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. De beelden liegen er niet om:

Toilet

Natuurlijk is het qua hygiëne altijd extra opletten als je een wc in de badkamer hebt. Zeker bij het doortrekken. Op die momenten kunnen er vrij gemakkelijk rondvliegende poepdeeltjes en bacteriën op andere plekken terechtkomen, denk bijvoorbeeld aan de tandenborstel. Doe dus altijd de klep van de wc dicht voordat je doorspoelt. En vergeet het bakje van de wc-borstel niet..

Tandenborstel

Ook de tandenborstel zelf is natuurlijk een bron van bacteriën. Vervang deze om de drie maanden om echt zeker te zijn van een goede hygiëne. Maar er is nog iets waar veel mensen niet aan denken, namelijk het bakje of de beker waar de tandenborstels in zitten; stop elke tandenborstel in een apart bakje.

Flessen

Voor een goede hygiëne in de badkamer mag je flessen niet vergeten. Die verzamelen een hoop stof als ze lang op dezelfde plek blijven staan. Zet ze daarom in een kastje of spoel ze regelmatig even af. Ook een boordje in de douche kan een uitkomst zijn, omdat alle spullen dan tijdens het douchen al worden afgespoeld. Vergeet niet om het boordje regelmatig even af te poetsen met een washandje. 

Tegels

Vergeet tot slot de tegels in de badkamer niet. Vocht leidt vaak tot schimmel en zwarte randen en door kalk worden de naden geel van kleur. Maak de randen van de tegels dus regelmatig goed schoon om dit te voorkomen. Je kunt deze klus een stuk makkelijker maken door het aanbrengen van nieuwe voegen die gemaakt zijn van vochtwerend materiaal. Kies je daarbij voor grijze voegen, dan blijven de voegen niet alleen langer schoon, maar zie je er ook minder snel kalkaanslag op.